várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LEDNIC

 

(szlovák: Lednica)

GPS: 49°06'37.8"N 18°12'40.5"E

49.110494, 18.211242

 

    A várat feltehetően a XIII. században építette a Csák nemzetséghez tartozó Márk ispán a Morvaország felé vezető kereskedelmi utak védelmére. Az évszázad végére Csák III. Máté tulajdonolta, majd a nagyúr halálával Károly Róbert birtokába került. 1347-ben Nagy Lajos király csere útján Paksi Olivér tárnokmesternek adományozta, kinek utódai később elzálogosították. 1392-től újra királyi vár, majd Luxemburgi Zsigmond által ismét zálogba került, ezúttal a morva Cornicz-i Bieliknek. Az 1420-as években cseh husziták foglalták el, később Bielek lovag, majd Podmaniczky Balázs tulajdonolta. A XVI. század elején Podmaniczky unokáinak, Jánosnak és Rafaelnek rablóváraként funkcionált, de a század közepére királyi kézre került. Telekessy Imre királyi adományként jutott az erősséghez, ami egészen 1601-ig, a rablólovaggá vált unokájának lefejezéséig a családé maradt. Ezután Dobó Ferenc barsi főispán, a Balassa, majd a Forgách famíliák következtek a tulajdonosok sorában, majd örökség útján Lórántffy Mihály, 1616-ban pedig I. Rákóczi György szerezte meg. A XVIII. század legelején kuruc csapatok foglalták el, de a császáriak kardcsapás nélkül vonultak be falai közé, hogy azután felgyújtva azt örökre romba döntsék.

     Lednicke Rovne központjából a gyár előtti útra kanyarodva, menjünk át a sorompón. Innen 8 km-re találjuk a falut. Horovce irányából is megközelíthető, de ugyanilyen távolságot kell megtennünk. Lednicben a buszfordulónál, egy romos, 219-es számú ház előtt álljunk meg. Innen könnyen látható kis út visz fel (kék jelzés), a viszonylag alacsonyan fekvő egykori őrtoronyhoz.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.