várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZKLABINYAVÁRALJA

(szlovák: Sklabiňa)

GPS: 49°03'16.1"N 19°01'07.8"E

49.054477, 19.018831

   A XIII. századi várat a Balassák ősei emelték egy régi földvár helyén. A XIV. század elején Csák Máté elfoglalta és haláláig tulajdonolta. Ezek után királyi kézbe került, és Turóc vármegye ispáni székhelye lett. Ebben az időben erősítették meg tornyokkal a falait. 1410-től a Baliczky családé, majd Corvin János és Szapolyai János birtokolja. A mohácsi csata után I. Ferdinánd foglalta el, majd Révay Ferenc főispánnak adományozták. 1605 tavaszán Bocskai katonái felgyújtották és többé már nem épült újjá.  

   Szklabinyáról érkezve közvetlenül a település előtt, a baloldalon találjuk a várdombot. A romokhoz három úton is feljuthatunk:

1. Autóval balra, a tábla jelezte elég rossz minőségű és néhol meredek útra forduljunk. Gépjárművel egészen a kapuig hajthatunk.

2. A fent említett felhajtó után 100 méterre, a várdomb alatt található széles földútra letérve parkoljunk le. Innen a földúton sétálva kb. 25 perc könnyű gyaloglással érjük el a várat.

3. Autónkkal a várdomb utáni kereszteződésnél a buszmegállóval szemben parkoljunk. Visszafelé az utolsó ház mellett kitaposott ösvény vezet fel a dombra. A sok helyen gazos utacska a domb oldalán 20 perc alatt körbevisz a várhoz. Ez a leggyorsabb, de egyben a legmeredekebb is!

   A vár ingyenesen látogatható. Előtte kis múzeumot találunk. Szép kilátás hatalmas falak, minden megtalálható, amiért érdemes egy romot felkeresni!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!