várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LIPTÓÚJVÁR

(szlovák: Liptovský Hrádok)

GPS: 49°02'44.4"N 19°43'58.6"E

49.045678, 19.732953

   

    A kisméretű várat a XIV. század elején építette Doncs mester. 1341-ben királyi kézbe került, majd 1430-ban Zsigmond király a feleségének, Cillei Borbálának zálogosította el. 1433-ban a husziták birtokolták, 1440 végétől Tarkői „Rikalf” János tulajdonolta, kilenc évvel később pedig Jan Giskra cseh huszita zsoldosvezér foglalta el. 1450-től Peter Komorowsky rablólovag innen sanyargatta a környéket, de fosztogatásainak Szapolyai István 1462-ben véget vetett. A vár Rikalf Zsigmondhoz került, aki Komorowskyval lepaktálva szintén fosztogatásba kezdett. Tőle Mátyás király vette el az erősséget és Corvin Jánosnak adományozta. 1496-tól a Szapolyai családé, 1528-ban Batthyány Ferenc, 1533-ban pedig Pekry Lőrinc lett a várúr, majd 1554-től fél évszázadon át a Balassa család tulajdonolta. 1577-ben Balassi Bálint örökölte meg, aki erős kőfallal vetette körül az erődítményt. A vár reneszánsz kastéllyá való átépítése Zay Magdolna nevéhez köthető. A hadászati jelentőségét elvesztve a Rákóczi-szabadságharcban már nem játszott komolyabb szerepet. Az 1709-re már romos épület 1803-ban leégett, a felújítás csak a barokk stílusban átalakított kastély épületére terjedt ki.  A XX. század második felében a Felső-Liptói Néprajzi Múzeum gyűjteménye volt a várban, majd 1989-től üresen állt. 2001-ben szállodát (Hotel and Restaurant of Grandcastle) nyitottak a kastélyban.

    Liptóújvár északi részén, a Szentpéterre vezető út mellett találjuk a várat (az útról jól látható).  Az emlékmű előtt forduljunk jobbra, ahol kialakított ingyenes parkolóban hagyhatjuk gépjárművünket.

Nyitva:

https://www.liptovskyhradok.sk/-zakladne-kontakty-.html

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.