várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NAGYKEREKI

GPS: 47°11'15.9"N 21°48'01.4"E

47.187738, 21.800384

   

    Az Ártándyak palánkkal védett kúriájukat az 1440-es évekre várkastéllyá építették át. Bocskai István 1578-ban szerezte meg a birtokot és a földszintes, saroktornyos várkastélyt reneszánsz stílusban átalakítva fallal és vizesárokkal vette körül. Bocskairól Báthori Gábor erdélyi fejedelemre szállt, aki 1628-ban Bethlen Gábor öccsének, Istvánnak adományozta, tőle hozományaként Zólyomi Dávidhoz került. A vár 1660-ban Szejdi pasa ostroma során komoly károkat szenvedet, majd az elhanyagolt épület Perényi Gáborné Zólyomi Erzsébethez került. A család kihalásával az erdélyi fejedelmi kincstáré lett. Az 1720–30-as években a falu földesura Joseph Kiczing császári hadbiztos és a káplán lakott a falai között. 1749-ben id. Hodossy János kunkapitány vásárolta meg, de a vár falai nem lettek helyreállítva. A folyamatosan pusztuló lakóépület helyére 1752–84 között emeltek barokk kastélyt. A XIX. században Csanády Sándor tulajdonolta épületet 1850-ben klasszicista kocsifeljáróval bővítették, majd 1870-ben neobarokk stílusban építették át. A kastély 1878–1929 között a Lakatos családé, a háború alatt pedig mezőgazdasági célokat szolgált. A vár maradék falait 1945 után hordták szét. A kastélyt 1959–1962 között állították helyre, jelenleg könyvtár és múzeum.

    Nagykerekin a Református templom után az Arany János útra kell lefordulni. Az út a várkastélyhoz vezet, ahol ingyenesen parkolhatunk.

Nyitva: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varnyitva5.pdf

Belépő: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varbelepo.pdf

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.