várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

DÉDES

GPS: 48°08'03.5"N 20°28'32.4"E

48.134309, 20.475666

    Az Árpád-korban Dédes területe eredetileg a borsodi földvárhoz tartozott. Építése az Ákos nemzetséghez tartozó Ernye bán nevéhez kötődik, aki az 1250-es években emelte a kővárat. 1319-20 körül Debreceni Dózsa ostroma során, a vár leégett és romba dőlt, újjáépítésére 1325-ben került sor. 1427-ben Luxemburgi Zsigmond feleségének Cillei Borbálának adta, aki négy évvel később zálogba adta tovább Rozgonyi Istvánnak. A XV. század közepén a Pálóczyaké, majd a mohácsi csatavesztést követően Perényi Péter koronaőr foglalta el. Perényi halálával a vár fiára, Perényi Gábor országbíróra szállt. 1567. április 1-jén Hasszán temesvári pasa ostromolta, akinek bevonuló katonáira Bárius István rárobbantotta a vártornyot 400 török halálát okozva. Bosszúból Hasszán a megmaradt falakat is lerombolta és a vár többé nem épült újjá.

    A vár melletti mészkősziklán állt egykoron a Kisvár, melyet sáncok kötöttek össze a dédesi várral.

    A Dédestapolcsányt Nagyvisnyóval összekötő útról az ifjúsági tábort jelző táblánál kell letérni a műútra. Parkolni a Fapuma nevű büfénél lehet (ingyenes), majd a műúton továbbindulva a Boróka tábor mellett térjünk az erdei útra és kövessük a sárga jelzéseket. 45 perces könnyű séta után egy tájékoztató táblához érkezünk, ahol balra a kék jelzéssel jelölt útra kell lefordulnunk. A kék jelzést követve kb. 15 perc alatt érünk fel a vár csekély maradványaihoz.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.