várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NAGYKAPUS

(román: Copşa Mare, német: Gross-Kopisch )

GPS: 46°07'59.6"N 24°32'58.8"E

46.133217, 24.549679

    Nagykapus első temploma a XIII. században épült. Először 1320-ban építették át, majd a XV. században kora gótikus stílusban átalakították. Klasszicista oltárát 1854-ben készítették, szószéke 1796-ból származik, orgonája 1800-ban épült. Az 1802. évi földrengés erősen megrongálta a templomot, helyreállítása 1830-ban fejeződött be. Erődítése a XVI. század első felében történt, ekkor terméskőből kör alaprajzú falat húztak köréje, valamint északi sarkán tornyot, délnyugati részén négyzetes alaprajzú védőbástyát építettek. A szentély is ekkor kapta meg a masszív támpilléreit. A délnyugati védőtornyát 1827-ben, a terménytárolókat ugyanezen század második felében bontották el. Utolsó restaurálása 1977-ben történt, várfalai 3-4 méter magasan állnak.

    Akár Berethalom, akár Váldhíd felől közelítjük meg a települést, a kis kegyhelynél lévő kereszteződésnél barna tábla jelzi a helyes irányt. A településen a táblát követve könnyen a dombon található templomhoz jutunk. A bejáratot nem a szemben lévő kiskapunál, hanem a szentély jobb oldalánál találjuk. A kulcsot nem kell keresni, őrzője a templom melléképületében lakik és ő adja a belépőjegyet is. Ha a kopogás nem segít, akkor nyugodtan kiabáljunk be. Nyitva naponta 10-18 óráig. Képeslap vásárolható.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.