várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ZBORÓ

(szlovák: Zborov)

GPS: 49°21'12.5"N 21°17'54.2"E

49.353468, 21.298395

      

   Zboró, egykori nevén Makovica várát, először 1325-ben említi oklevél - ekkor határvárnak számított. 1364-ben adományként az ónodi Czudarok kapták, s ők birtokolták egészen 1470-ig, a család kihalásáig. Később a Rozgonyiaké, majd a Tarczay családé, akiktől hűtlenség miatt 1548-ban elkobozta I. Ferdinánd király és sikeres hadvezérének, Serédy Györgynek adományozta. Tőle vásárolta meg 1601-ben Rákóczi Zsigmond, aki rendbe hozatta az elhanyagolt várat. A császári csapatok 1684-ben ostrommal elfoglalták és lerombolták. A településen kastély is épült, 1666-ban itt volt I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona lakodalma.

  A Zborót jelző tábla után forduljunk jobbra a várhegy irányába, majd a következő kereszteződésnél ismét jobbra. Hajtsunk egészen a kis hídig, ami előtt parkolhatunk. A hídon átkelve két lehetőség közül választhatunk. Az első a pirossal jelzett út, ami egyenesen a hegytetőre vezet. Ezen 20 perc alatt feljutunk a várhoz, de számoljunk azzal, hogy helyenként igen meredek és nagyon csúszós. A másik úton 40 perces kényelmes gyaloglással érjük el a romot. Ehhez a híd után forduljunk balra, majd kb. 150 méter megtétele után, a rét szélén a sárga jelzést követve jobbra. 200 méter megtétele után a szekérút a vár felé fordul, majd betér az erdőbe. Innen még 20 perc séta, és a vár bejáratához érünk.

  Kevesen ismerik e hatalmas, óriási bástyák és vastag, égig érő falak övezte várat. Romjaiban is csodás látnivaló, nehezen szabadulunk az elénk tárulkozó látványtól. Állagmegóvás folyik, de a falakon látható méretes repedések nem sok jóval kecsegtetnek. Belépő nincs! Kihagyhatatlan!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.