várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

TORNA

 

(szlovák: Turňa nad Bodvou, német: Tornau)

GPS: 48°36'40.6"N 20°52'26.4"E

48.611267, 20.874006

 

        

 

    A főút mellett már messziről feltűnik a karsztos hegy csúcsára épült vár, amit 1357-ben Tornai János fiai építettek, majd a család kihalása után királyi kezelésébe jut. 1409-ben Besenyő Pál és Tolnai  István tulajdonába került. 1453-ban a cseh husziták megostromolták, a támadásukat csak nagy nehézségekkel sikerült visszaverni. 1476-ban a Bebek család szerezte meg a várat. Az erősség, bár tulajdonosai igyekeztek fejleszteni már nem számított nagyobb hadászati fontosságú helynek, így 1605-ben Bocskai István felkelő hajdúi, majd Bethlen Gábor erdélyi fejedelem is harc nélkül foglalta el. 1671-ben császári zsoldosok vonultak be a várba, majd megannyi más várral egyetemben ők is robbantottak fel.

   Haniskánál térjünk Saca felé, Sacán pedig Rozsnyó felé forduljunk. A hegy tövében épült étteremnél parkolhatunk. Jobbra kezdetben kertek között haladó földút visz fel a várhoz, ami kb. 30 perces kiadós séta. Belépő nincs.  Ha Kassáról jönnénk, akkor a városban (Kassa), a Roznava táblánál jobbra, kb. 100 méter után az újabb táblánál balra, s az út felvisz a főútra. Erősen lepusztult vár, amit teljesen belepett a gaz, csak a kitaposott ösvényen lehet körbejárni.

       

 

     

 

    

 

       

            

     

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!