várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ALMAKERÉK

(román: Mălâncrav, német: Malmkrog, szász: Malemkref)

GPS: 46°06'35.6"N 24°38'49.5"E

46.109896, 24.647089

    A XIII. századi román stílusú templomot az Apafi család a XIV. század elején gótikus stílusban építteti át, melynek során egy négyszög alakú, zömök körerkélyes torony is készül. Egyedülálló freskóit 1350-1405 között festették. Erődítése a XVI. század elején készült, ekkor bástyákkal erősített ovális védőfallal vették körül. Harangtornya öt emelet magas. Mára csak a kaputorony alsóbb szintjei láthatók.

    Almakerék XVI- XVII. század fordulóján épített udvarházát Apafi György özvegye, székelyderzsi Petki Borbála alakíttatta át kastéllyá 1651-ben. Apafi Mihály halála után a család ritkán tartózkodott a nemesi épületben ezért eladták a Bethlen családnak. 1722-ben akkori tulajdonosa Bethlen Kata a kincstárnak adományozta, de a XIX. századra újra a Bethlen családhoz került. Ekkor Bethlen Pál klasszicista stílusban alakította át a kastélyt. Az 1848-ban román felkelők által megrongált épületet újjáépítik, majd a Szentkereszty családnak adományozták. Az 1908-ban és 1920-ban is átalakított kastély előbb egy polgári családé lett, majd 1920-tól az evangélikus egyház tulajdonába került. Az államosítás után kultúrház, 1989-től pedig a Mihai Eminescu Trust alapítvány rendelkezik felette.

    Almakerék igen jó minőségű úton közelíthető meg. A településen tábla jelzi a templomhoz vezető utat. A kis hídon áthaladva, a házak mellett lehet parkolni - ingyenesen. A kulcsot a 307-es szám alatt lévő lakásnál találjuk. A dombon épült templomhoz vezető lépcsőt egy nyitott kapun keresztül érjük el. Belépő nincs, de felirat kér meg az adakozásra. A kastélyt a templom után, a bal oldalon találjuk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!