várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

GESZT

GPS: 46°53'00.6"N 21°34'43.6"E

46.883486, 21.578769

    A háromszintes, „L” alaprajzú barokk és copf stílusú kastélyt ifj. Tisza László és felesége széki Teleki Katalin grófnő kezdték el építeni a XVIII. század második felében. Az 1770-re elkészült épületet tulajdonosai többször is átalakították, ennek során készült 1860 nyarán a keleti szárny terasza is. 1902-ben gróf Tisza István bevezettette a villanyáramot és új hideg-meleg vizes tartályt építettek a padlástérben. A nyílászárók cseréje már unokája gróf Tisza Lajos Kálmán nevéhez fűződik. 27 hektáros parkját a XIX. század elején alakították ki és itt készült el az az ország első teniszpályája. Tisza Domokos tanítójaként a kastély melletti apró házban lakott 1851-ben Arany János, aki legenda szerint itt írta az Ágnes asszony című balladáját. A Tisza család 1944. október 6-án hagyta el végérvényesen a kastélyt, ami 1945-ig az orosz hadsereg tulajdonát képezte. Az oroszok jelentős pusztítást végeztek az épületben, a nyári lakot pedig egyszerűen felégették (a ma látható kis házikó hiteles rekonstrukció). 1946-1948 között egyetemi diáküdülő, 1954-től iskola, tanári lakás, könyvtár és művelődési ház kapott helyet falai között. 2017-től a református egyház tulajdona.

    Geszten a Polgármesteri Hivatal előtt lévő buszmegálló után forduljunk balra. A kis út végén a kereszteződésnél hajtsunk egyenesen, majd kövessük az út balos ívét. 100 méter megtétele után a kastély bejáratához jutunk. A kapu előtt ingyenes parkolási lehetőség van. Az épület nem, csak a parkja látogatható. Belépő nincs, a biztonsági szolgálat ad engedélyt a kastély körülsétálására.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.