várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

HRUSSÓ

(szlovák: Hrušov)

GPS: 48°28'43.2"N 18°25'33.9"E

48.478657, 18.426077

   Csák Máté egykori várát a Szalka hegy 488 méter mags csúcsára építették a XIII. században. Egykor a Tribeč hegységen keresztül vezető kereskedelmi útvonal védelmére szolgált. A XIV. és XV. században gyakran cserélt gazdát. 1475 július 24.-én a hanyagul őrzött várba belopózva Szerdahelyi Mihály és emberi megölték az akkori várurat, feleségét és leánygyermekeit pedig meztelenre vetkőztetve elkergették. Ezután Mátyás visszaszerezte, és kamarásának adományozta. Végvári szerepe nem volt, ám 1708-ban a császár seregei mégis elpusztították, azóta hanyatlóban van.

   Kistapolcsány felől érkezve, a főúton hatalmas barna HRAD feliratú tábla jelzi a műutat. A letérőnél parkoljunk, majd 25 méter megtétele után tábla és kék jelzés mutatja, hol forduljunk jobbra az erdőbe. A kezdeti meredekebb kapaszkodó után, a tisztásra érve forduljunk jobbra (a tisztás kényelmesen is elérhető a hosszabb műúton). A sorompó mellett elhaladva a szekérúton haladva, immár kényelmes sétával 15 perc alatt érünk a várhoz. Az út lerövidíthető, ha a tisztástól a ház mellett vezető kitaposott ösvényen indulunk tovább.

   A vár elég romos, némi állagmegóvást folytatnak. Mindezek ellenére igazán szép és izgalmas látnivaló.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.