várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ARAD 

(román: Arad, német: Arad)

GPS: 46°10'16.2"N 21°19'55.6"E

46.171155, 21.332105

    Arad első Árpád-kori gerendavázas földvárát a tatárjárás során elpusztították a mongol seregek. 1552-1554 között a törökök palánkvárat emeltek, melyet Gyula elfoglalása után lerombolásra ítéltek. A vár végül megmaradt, de jelentéktelenségét mutatja, hogy csupán jelképes őrséget állomásoztattak benne. Szerepe Lippa lerombolásával értékelődött fel újra, az időközben megerősített vár pedig a XVII-XVIII. század fordulóján betagozódott a Maros-menti határőrvidék szervezetébe. A határőrvidék 1750-ben történt felszámolása után 1763-1783 között a Maros patkó alakú kanyarulatában, egy 90 hektáros területen építették fel Arad új várát Philipp Ferdinand Harsch tábornok tervei alapján. A csillag alakú, árokkal körülvett erősség hat kapuval rendelkezett és minden oldalát fülesbástyák védték. Oldalainak hossza meghaladja az 500 métert, teljes kerülete 3180 méter. Lövegállásaiban és kazamatáiban közel 300 löveget lehetett elhelyezni, külső védműveit sáncok vették körbe. Az Osztrák-Magyar Monarchia déli védelmi vonalának stratégiai központját a forradalmárok 9 hónapos ostroma után 1848. június 28-án adták fel a császáriak, majd a világosi fegyverletétel után orosz csapatok vonultak be a kapuján. 1849. október 6-án a vár előtti árokban végezték ki a szabadságharc 13 tábornokát. A szabadságharc leverése után a vár börtönként működött, egy darabig itt raboskodott a szarajevói merénylő Gavrilo Princip. Az I. világháborúban internálótábort alakítottak ki falai között, majd 1919. május 17-től a román hadsereg fennhatósága alatt állt. (1944-1958-ig szovjet csapatok állomáshelye volt.) Évente kétszer nyílt napok keretében volt csak látogatható, kizárólag román állampolgárok részére. 2015-ben az önkormányzat tulajdonába került, a hadseregnek 2018-ig kell elhagyni a várat.

    Arad belvárosából a Maros folyó hídján áthajtva jutunk el várhoz, mely egyelőre nem látogatható, egy része azonban körüljárható. A vértanúk terét a vártól 500 méterre délre, a körforgalomból jobbra kitérve a focipálya mögött találjuk (Piaţa 13 Martiri).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.