várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LÉVA

 

(szlovák: Levice, német: Lewenz)

GPS: 48°13'18.9"N 18°36'05.0"E

48.221907, 18.601398

 

 

 

 

    1156-ban IV. Béla király parancsára, ispáni központot létesítettek, aminek kőből húzták fel a falait. 1271-ben II. Ottokár cseh király serege ostromolta, de a védők visszaverték a rohamokat. Csák nembeli Máté nagyúr 1312 körül elfoglalta, tőle 1321-ben, Amadé fia Miklós vette el. A lévai vár Luxemburgi Zsigmond trónra kerülése után váltott gazdát, mikor is Sárói László tulajdonába került. Léva vára a végvárrendszerben fontos hadászati szerepet kapott, kapitánysága élére mindig neves főurak kerültek. 1549 nyarán elfoglalták a királyi csapatok, később 1568-ban a letartóztatott Dobó István a jól megerősített Léva várába menekült. 1605-ben Bocskai István hajdúkatonái, 1619-ben Bethlen Gábor erdélyi fejedelem csapatai foglalták el az erősséget. 1663 őszén, Bartakovich Gáspár lévai kapitány ágyúlövés nélkül átadta a törököknek, akiktől egy év múlva Souches generális vette vissza. 1682-ben rövid ideig Thököly Imre lovasai tartották megszállva. 1702-ben felrobbantották, de védhető állapotban maradt. 1703 őszén volt utolsó katonai szerepe, amikor rövid ostrom után megszállta Ocskay László.

    Végig a főúton haladva, a Tesco áruházzal szemben a lámpás kereszteződés túloldalán találjuk. Autónkat legjobb az áruház parkolójában hagyni.

 Körben alaposan benőtték a fák és elég illúzióromboló mellette a lakótelep, de a kapun belépve könnyen túltehetjük magunkat a megrázkódtatáson.  Még romjaiban is csodás. A várhoz tartozik a Barsi múzeum vártörténeti kiállítással.

Nyitva:

www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=4&smi=308039&ami=308039&llt=1&idp=2101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.