várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZÉKELYDERZS

(román: Dârjiu)

GPS: 46°12'07.7"N 25°11'57.2"E

46.202144, 25.199228

    A település XIII-XIV. századi templomát 1419 környékén építették át gótikus stílusban. A XV-XVI. század fordulóján a templom felső részén kulcslyuk alakú lőrésekkel és szuroköntő nyílásokkal ellátott védelmi szintet emeltek. A templom csodálatos freskói 1419-ben készültek. A kapubejáróként is szolgáló harangtorony alsó négy szintje szintén a XV-XVI. század fordulóján épült, majd 1866-ban 8 méterrel megmagasították. Az eredetileg ovális alaprajzú védőfalát 1606-ban lebontották, helyére téglalap alapú, sarkain tornyokkal erősített várfalat építettek. A várfalon is szuroköntők, illetve kulcslyuk alakú lőrések lettek kiépítve, belső oldalukon pedig fedett védőfolyosók futottak körbe. Az erődítés délnyugati sarkában kutat fúrtak, melynek vizével keresztelték a székelyderzsi gyermekeket (a leírásokkal ellentétben ma már nem él ez a hagyomány). A falak belső oldalához a XVIII. század első felében építették a kamrákat. A védőfolyosókat 1788-ban megszüntették, a várfalakat pedig visszabontották. A templomerőd 2006-tól az UNESCO világörökség része.

    A 137-es főúton tábla jelzi a székelyderzsi letérőt. A viszonylag jó minőségű úton haladva, Kányád község déli végén újabb tábla jelzi a helyes irányt (jobbra). Székelyderzsen a bolt után, az út jobb oldalán találjuk a csodálatos templomot. Parkolni ingyenesen lehet, a templomban kedves magyar nyelvű idegenvezetést kapunk.

Nyitva, belépő: http://www.1419.ro/index.php/templom/templomlatogatas

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.