várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ÁRVA

 

(szlovák: Orava, német: Arwa, lengyel: Orawa)

GPS: 49°15'42.0"N 19°21'32.2"E

49.261677, 19.358938

 

 

   Árva várát a XIII. század első felében a Balassák ősei emelték. Először 1267-ben említik castrum Árva néven. A XIV. század elején a Zólyomi nemzetségé, majd Csák Máté tulajdona. Az 1312-es rozgonyi csatavesztés után Doncs mester zólyomi erdőispán felügyelete alá tartozott. Később Luxemburgi Zsigmond Oppelni László hercegnek és feleségének zálogosította el, 1410-től pedig Stibor pozsonyi ispán majd erdélyi vajda záloga. 1454-től Peter Komorowsky rablólovagé, akitől az 1470-es évek elején királyi megbízottak vásárolták meg nyolcezer aranyért. A királyi várat Hunyadi Mátyás törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak adományozta, tőle Szapolyai Istvánhoz került. 1526 után Kosztka Miklós várkapitány záloga lett, aki az 1546-ban bekövetkezett haláláig megtarthatta a várat. 1556-tól Thurzó Ferenchez került és a család egészen 1621-ig birtokolta az erősséget. A XVII. század második felétől Thököly István uradalma, aki 1670 decemberében belehalt a császári sereg ostromának izgalmaiba. 1678-ban Thököly Imre kurucai kardcsapás nélkül vonultak be a várba, majd 1709 áprilisában a császáriak a védők kiéheztetésével foglalták vissza. Ezután az Erdődy és Pálffy családok birtokolták. 1868-ban Árva várában nyitották meg az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legelső Vármúzeumát.

    A teepülésen haladva a HOTEL ORAVAN előtt kell letérni jobbra a parkolóba, ahol parkolójegyet kell venni. Innen 2 percre találjuk a pénztárt.

Nyitva: https://www.oravskemuzeum.sk/expozicie/oravsky-hrad/otvaracie-                                           hodiny/#article-content

Belépő: https://www.oravskemuzeum.sk/expozicie/oravsky-hrad/cennik/#article-                                  content

   Csak idegenvezetéssel látogatható, a jegyre ráírják a csoport indulását. A túra kb. 2 órás, magyar leírás nincs, csak szerény angol. Fényképezni nem minden teremben lehet.    

   

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?