várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ÁRVA

 

(szlovák: Orava, német: Arwa, lengyel: Orawa)

GPS: 49°15'42.0"N 19°21'32.2"E

49.261677, 19.358938

 

 

   Árva várát a XIII. század első felében a Balassák ősei emelték. Először 1267-ben említik castrum Árva néven. A XIV. század elején a Zólyomi nemzetségé, majd Csák Máté tulajdona. Az 1312-es rozgonyi csatavesztés után Doncs mester zólyomi erdőispán felügyelete alá tartozott. Később Luxemburgi Zsigmond Oppelni László hercegnek és feleségének zálogosította el, 1410-től pedig Stibor pozsonyi ispán majd erdélyi vajda záloga. 1454-től Peter Komorowsky rablólovagé, akitől az 1470-es évek elején királyi megbízottak vásárolták meg nyolcezer aranyért. A királyi várat Hunyadi Mátyás törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak adományozta, tőle Szapolyai Istvánhoz került. 1526 után Kosztka Miklós várkapitány záloga lett, aki az 1546-ban bekövetkezett haláláig megtarthatta a várat. 1556-tól Thurzó Ferenchez került és a család egészen 1621-ig birtokolta az erősséget. A XVII. század második felétől Thököly István uradalma, aki 1670 decemberében belehalt a császári sereg ostromának izgalmaiba. 1678-ban Thököly Imre kurucai kardcsapás nélkül vonultak be a várba, majd 1709 áprilisában a császáriak a védők kiéheztetésével foglalták vissza. Ezután az Erdődy és Pálffy családok birtokolták. 1868-ban Árva várában nyitották meg az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legelső Vármúzeumát.

    A teepülésen haladva a HOTEL ORAVAN előtt kell letérni jobbra a parkolóba, ahol parkolójegyet kell venni. Innen 2 percre találjuk a pénztárt.

Nyitva: https://www.oravskemuzeum.sk/expozicie/oravsky-hrad/otvaracie-                                           hodiny/#article-content

Belépő: https://www.oravskemuzeum.sk/expozicie/oravsky-hrad/cennik/#article-                                  content

   Csak idegenvezetéssel látogatható, a jegyre ráírják a csoport indulását. A túra kb. 2 órás, magyar leírás nincs, csak szerény angol. Fényképezni nem minden teremben lehet.    

   

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!