várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ÁRVA

 

(szlovák: Orava, német: Arwa, lengyel: Orawa)

GPS: 49°15'42.0"N 19°21'32.2"E

49.261677, 19.358938

 

 

   Árva várát a XIII. század első felében a Balassák ősei emelték. Először 1267-ben említik castrum Árva néven. A XIV. század elején a Zólyomi nemzetségé, majd Csák Máté tulajdona. Az 1312-es rozgonyi csatavesztés után Doncs mester zólyomi erdőispán felügyelete alá tartozott. Később Luxemburgi Zsigmond Oppelni László hercegnek és feleségének zálogosította el, 1410-től pedig Stibor pozsonyi ispán majd erdélyi vajda záloga. 1454-től Peter Komorowsky rablólovagé, akitől az 1470-es évek elején királyi megbízottak vásárolták meg nyolcezer aranyért. A királyi várat Hunyadi Mátyás törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak adományozta, tőle Szapolyai Istvánhoz került. 1526 után Kosztka Miklós várkapitány záloga lett, aki az 1546-ban bekövetkezett haláláig megtarthatta a várat. 1556-tól Thurzó Ferenchez került és a család egészen 1621-ig birtokolta az erősséget. A XVII. század második felétől Thököly István uradalma, aki 1670 decemberében belehalt a császári sereg ostromának izgalmaiba. 1678-ban Thököly Imre kurucai kardcsapás nélkül vonultak be a várba, majd 1709 áprilisában a császáriak a védők kiéheztetésével foglalták vissza. Ezután az Erdődy és Pálffy családok birtokolták. 1868-ban Árva várában nyitották meg az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legelső Vármúzeumát.

    A teepülésen haladva a HOTEL ORAVAN előtt kell letérni jobbra a parkolóba, ahol parkolójegyet kell venni. Innen 2 percre találjuk a pénztárt.

Nyitva: https://www.oravskemuzeum.sk/expozicie/oravsky-hrad/otvaracie-                                           hodiny/#article-content

Belépő: https://www.oravskemuzeum.sk/expozicie/oravsky-hrad/cennik/#article-                                  content

   Csak idegenvezetéssel látogatható, a jegyre ráírják a csoport indulását. A túra kb. 2 órás, magyar leírás nincs, csak szerény angol. Fényképezni nem minden teremben lehet.    

   

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj