várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

ÁRVA

 

(szlovák: Orava, német: Arwa, lengyel: Orawa)

GPS: 49°15'42.0"N 19°21'32.2"E

49.261677, 19.358938

 

 

   Árva várát a XIII. század első felében a Balassák ősei emelték. Először 1267-ben említik castrum Árva néven. A XIV. század elején a Zólyomi nemzetségé, majd Csák Máté tulajdona. Az 1312-es rozgonyi csatavesztés után Doncs mester zólyomi erdőispán felügyelete alá tartozott. Később Luxemburgi Zsigmond Oppelni László hercegnek és feleségének zálogosította el, 1410-től pedig Stibor pozsonyi ispán majd erdélyi vajda záloga. 1454-től Peter Komorowsky rablólovagé, akitől az 1470-es évek elején királyi megbízottak vásárolták meg nyolcezer aranyért. A királyi várat Hunyadi Mátyás törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak adományozta, tőle Szapolyai Istvánhoz került. 1526 után Kosztka Miklós várkapitány záloga lett, aki az 1546-ban bekövetkezett haláláig megtarthatta a várat. 1556-tól Thurzó Ferenchez került és a család egészen 1621-ig birtokolta az erősséget. A XVII. század második felétől Thököly István uradalma, aki 1670 decemberében belehalt a császári sereg ostromának izgalmaiba. 1678-ban Thököly Imre kurucai kardcsapás nélkül vonultak be a várba, majd 1709 áprilisában a császáriak a védők kiéheztetésével foglalták vissza. Ezután az Erdődy és Pálffy családok birtokolták. 1868-ban Árva várában nyitották meg az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legelső Vármúzeumát.

    A teepülésen haladva a HOTEL ORAVAN előtt kell letérni jobbra a parkolóba, ahol parkolójegyet kell venni. Innen 2 percre találjuk a pénztárt.

Nyitva: https://www.oravskemuzeum.sk/expozicie/oravsky-hrad/otvaracie-                                           hodiny/#article-content

Belépő: https://www.oravskemuzeum.sk/expozicie/oravsky-hrad/cennik/#article-                                  content

   Csak idegenvezetéssel látogatható, a jegyre ráírják a csoport indulását. A túra kb. 2 órás, magyar leírás nincs, csak szerény angol. Fényképezni nem minden teremben lehet.    

   

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!