várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

KERELŐSZENTPÁL

(román: Sânpaul, cigány: Sînpala)

GPS: 46°27'46.4"N 24°20'45.1"E

46.462901, 24.345862

           A jelenlegi épület helyén már a XVI. században vár állott, de azt a kerelőszentpáli csata (1575. július 9) után lerombolták. Az újabb várkastélyt XVI. században építette Alárdi Ferenc, majd 1674-ben Haller János építette át. A Rákóczi-szabadságharc idején megsemmisült kastélyt 1760-ban egy újabb, ezúttal "U" alaprajzú, barokk épület követte, amelyet Haller Gábor emeltetett. A birtok a hozzátartozó épületekkel 1875-ben Haller Györgyhöz került és egészen az 1945-ig a család tulajdonában maradt. Ezután a kastélyt az orosz katonák kifosztották, majd a megmaradt értékeket a helyiek hordták szét. Az államosított kastélyban ezután lakások, iskola, majd raktár lett kialakítva. A rendszerváltás után visszakapott kastélyt a Haller család örökösei a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek ajándékozták.

       Marosugra felől érkezve a városba, közvetlen a híd után forduljunk balra a jó minőségű útra. A kastélyt a Maros folyó előtt az út jobb oldalán találjuk. A romos épületet senki és semmi sem védi, nyugodtan besétálhatunk a falak közzé.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?