várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

KERELŐSZENTPÁL

(román: Sânpaul, cigány: Sînpala)

GPS: 46°27'46.4"N 24°20'45.1"E

46.462901, 24.345862

           A jelenlegi épület helyén már a XVI. században vár állott, de azt a kerelőszentpáli csata (1575. július 9) után lerombolták. Az újabb várkastélyt XVI. században építette Alárdi Ferenc, majd 1674-ben Haller János építette át. A Rákóczi-szabadságharc idején megsemmisült kastélyt 1760-ban egy újabb, ezúttal "U" alaprajzú, barokk épület követte, amelyet Haller Gábor emeltetett. A birtok a hozzátartozó épületekkel 1875-ben Haller Györgyhöz került és egészen az 1945-ig a család tulajdonában maradt. Ezután a kastélyt az orosz katonák kifosztották, majd a megmaradt értékeket a helyiek hordták szét. Az államosított kastélyban ezután lakások, iskola, majd raktár lett kialakítva. A rendszerváltás után visszakapott kastélyt a Haller család örökösei a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek ajándékozták.

       Marosugra felől érkezve a városba, közvetlen a híd után forduljunk balra a jó minőségű útra. A kastélyt a Maros folyó előtt az út jobb oldalán találjuk. A romos épületet senki és semmi sem védi, nyugodtan besétálhatunk a falak közzé.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj