várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

DÉDES

GPS: 48°08'03.5"N 20°28'32.4"E

48.134309, 20.475666

    Az Árpád-korban Dédes területe eredetileg a borsodi földvárhoz tartozott. Építése az Ákos nemzetséghez tartozó Ernye bán nevéhez kötődik, aki az 1250-es években emelte a kővárat. 1319-20 körül Debreceni Dózsa ostroma során, a vár leégett és romba dőlt, újjáépítésére 1325-ben került sor. 1427-ben Luxemburgi Zsigmond feleségének Cillei Borbálának adta, aki négy évvel később zálogba adta tovább Rozgonyi Istvánnak. A XV. század közepén a Pálóczyaké, majd a mohácsi csatavesztést követően Perényi Péter koronaőr foglalta el. Perényi halálával a vár fiára, Perényi Gábor országbíróra szállt. 1567. április 1-jén Hasszán temesvári pasa ostromolta, akinek bevonuló katonáira Bárius István rárobbantotta a vártornyot 400 török halálát okozva. Bosszúból Hasszán a megmaradt falakat is lerombolta és a vár többé nem épült újjá.

    A vár melletti mészkősziklán állt egykoron a Kisvár, melyet sáncok kötöttek össze a dédesi várral.

    A Dédestapolcsányt Nagyvisnyóval összekötő útról az ifjúsági tábort jelző táblánál kell letérni a műútra. Parkolni a Fapuma nevű büfénél lehet (ingyenes), majd a műúton továbbindulva a Boróka tábor mellett térjünk az erdei útra és kövessük a sárga jelzéseket. 45 perces könnyű séta után egy tájékoztató táblához érkezünk, ahol balra a kék jelzéssel jelölt útra kell lefordulnunk. A kék jelzést követve kb. 15 perc alatt érünk fel a vár csekély maradványaihoz.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...