várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

DÉDES

GPS: 48°08'03.5"N 20°28'32.4"E

48.134309, 20.475666

    Az Árpád-korban Dédes területe eredetileg a borsodi földvárhoz tartozott. Építése az Ákos nemzetséghez tartozó Ernye bán nevéhez kötődik, aki az 1250-es években emelte a kővárat. 1319-20 körül Debreceni Dózsa ostroma során, a vár leégett és romba dőlt, újjáépítésére 1325-ben került sor. 1427-ben Luxemburgi Zsigmond feleségének Cillei Borbálának adta, aki négy évvel később zálogba adta tovább Rozgonyi Istvánnak. A XV. század közepén a Pálóczyaké, majd a mohácsi csatavesztést követően Perényi Péter koronaőr foglalta el. Perényi halálával a vár fiára, Perényi Gábor országbíróra szállt. 1567. április 1-jén Hasszán temesvári pasa ostromolta, akinek bevonuló katonáira Bárius István rárobbantotta a vártornyot 400 török halálát okozva. Bosszúból Hasszán a megmaradt falakat is lerombolta és a vár többé nem épült újjá.

    A vár melletti mészkősziklán állt egykoron a Kisvár, melyet sáncok kötöttek össze a dédesi várral.

    A Dédestapolcsányt Nagyvisnyóval összekötő útról az ifjúsági tábort jelző táblánál kell letérni a műútra. Parkolni a Fapuma nevű büfénél lehet (ingyenes), majd a műúton továbbindulva a Boróka tábor mellett térjünk az erdei útra és kövessük a sárga jelzéseket. 45 perces könnyű séta után egy tájékoztató táblához érkezünk, ahol balra a kék jelzéssel jelölt útra kell lefordulnunk. A kék jelzést követve kb. 15 perc alatt érünk fel a vár csekély maradványaihoz.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?