várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

DÉDES

GPS: 48°08'03.5"N 20°28'32.4"E

48.134309, 20.475666

    Az Árpád-korban Dédes területe eredetileg a borsodi földvárhoz tartozott. Építése az Ákos nemzetséghez tartozó Ernye bán nevéhez kötődik, aki az 1250-es években emelte a kővárat. 1319-20 körül Debreceni Dózsa ostroma során, a vár leégett és romba dőlt, újjáépítésére 1325-ben került sor. 1427-ben Luxemburgi Zsigmond feleségének Cillei Borbálának adta, aki négy évvel később zálogba adta tovább Rozgonyi Istvánnak. A XV. század közepén a Pálóczyaké, majd a mohácsi csatavesztést követően Perényi Péter koronaőr foglalta el. Perényi halálával a vár fiára, Perényi Gábor országbíróra szállt. 1567. április 1-jén Hasszán temesvári pasa ostromolta, akinek bevonuló katonáira Bárius István rárobbantotta a vártornyot 400 török halálát okozva. Bosszúból Hasszán a megmaradt falakat is lerombolta és a vár többé nem épült újjá.

    A vár melletti mészkősziklán állt egykoron a Kisvár, melyet sáncok kötöttek össze a dédesi várral.

    A Dédestapolcsányt Nagyvisnyóval összekötő útról az ifjúsági tábort jelző táblánál kell letérni a műútra. Parkolni a Fapuma nevű büfénél lehet (ingyenes), majd a műúton továbbindulva a Boróka tábor mellett térjünk az erdei útra és kövessük a sárga jelzéseket. 45 perces könnyű séta után egy tájékoztató táblához érkezünk, ahol balra a kék jelzéssel jelölt útra kell lefordulnunk. A kék jelzést követve kb. 15 perc alatt érünk fel a vár csekély maradványaihoz.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!