várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

APPONY

(szlovák: Oponice)

GPS: 48°26'53.8"N 18°09'22.7"E

48.448270, 18.156304   

   Appony várát a Csákok építtette a XIII. század második felében. A Nyitra folyó partján futó utat ellenőrizte. Csák Máté halála után királyi vár, melyet Zsigmond király többször elzálogosított. A török időkben fontosabb katonai szerepe nem volt. A XVI. században egy félkörös bástyával megerősítették. A XVII. század leégett, és a nehezen megközelíthető, várat gazdái már nem újították fel.                        

   Az egykori erősséghez a Chateau kastélyhotel melletti útról tudunk feljutni, igen kiadós sétával.

Kastélyhotel:

GPS: 48°27'50.4"N 18°08'53.4"E

48.464003, 18.14816

6   

   A Chateau hotelként működő kastély a település központjában, közvetlenül az út mellett található. A kapun behajthatunk és gépjárművünket a teljesen felújított épület előtt kialakított parkolóban hagyhatjuk. A kastélyban kávézó is működik. Szép látnivaló!

Apponyi kastély:

GPS: 48°28'13.7"N 18°08'43.8"E

48.470457, 18.145510  

 

   Az 1840-ben épült kastély 1850-ben került az Apponyiak tulajdonába, akik XIX. század közepén átalakították és kibővíteték. Az utolsó építési módosítások következtében neogótikus elemeket kapott. A kastélyban jelenleg az Apponyi Múzeum működik, amelyben többek között megcsodálhatjuk a falfestményeket és a vadásztrófeákat.                            

   A hoteltől egyenesen továbbhaladva, a templom után találjuk a kívülről elég megviseltnek tűnő épületet. A kerítés kis kapuja nyitva, így nyugodtan besétálhatunk, ám a múzeumba már jegyet kell váltanunk.                                               Nyitva, belépő:

http://www.muzeum.sk/default.php?obj=muzeum&ix=amoe

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj