várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

TIBOLDDARÓC

Gencsy kúria

GPS: 47°55'20.9"N 20°37'57.7"E

47.922473, 20.632687

     A XVIII. század végén, barokk stílusban épült kúria a XX. században a borászati tevékenység központja volt - itt készítették a Törley pezsgő alapborát. 

    Az igen romos állapotban található épületet a Dózsa György úton, a templommal átellenben találjuk. Nem látogatható.

Majthényi – Kerekes kúria

GPS: 7°55'25.3"N 20°37'52.0"E

47.923690, 20.631106

    A késő barokk épületet a XVIII. század végén építette a Majthényi család. Az „L” alaprajzú öt szobás épületben született az író Madách Imre édesanyja, báró Majthényi Anna. A Majthényiak egészen a XIX. század végéig birtokolták a kastélyt, majd a Péchy család tulajdonába került. Péchy Margit gyermekei tanítójának, Kerekes Ferencnek adományozta, akinek családja egészen 1950-ig tulajdonolta. A család kihalása után az épület a helyi Tsz használatába került.

    A teljesen felújított kúriát a templom bal oldalán találjuk, nem látogatható.

Bottlik kastély

GPS: 47°55'38.8"N 20°38'18.7"E

47.927435, 20.638524

    A U alaprajzú, földszintes kastély 1830-ban épült klasszicista stílusban. A névadó Bottlik Lajos 1875-ben vásárolta meg Okolicsányi Ferenctől. Az épületet 5 hektáros park vette körül ami növényritkaságokkal lett beültetve. A család egészen 1945-ig birtokolta a kastélyt, melyben az államosítás után óvodát és szolgálati lakásokat alakítottak ki, a vadászteremből pedig tornaterem lett. Az 1980-as években felújították, majd rövid ideig kastélyszállóként működött. 

    A település északi végén az út jobb oldalán találjuk a romos épület lezárt kapuját. Bemenni nem lehet, mert a korábban nyitva lévő ooldalsó kaput is lelakatolták. A helyiek elmondása alapján állatokat tartanak az épületben.

 

      Ha Tibolddarócon járunk érdemes felsétálni a barlanglakásokhoz is, amelyekhez a templom jobb oldalától indul a 10 perces séta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought