várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

TIBOLDDARÓC

Gencsy kúria

GPS: 47°55'20.9"N 20°37'57.7"E

47.922473, 20.632687

    A XVIII. század végén, barokk stílusban épült kúria a XX. században a borászati tevékenység központja volt - itt készítették a Törley pezsgő alapborát. 

    Az igen romos állapotban található épületet a Dózsa György úton, a templommal átellenben találjuk. Nem látogatható.

 

Majthényi – Kerekes kúria

GPS: 7°55'25.3"N 20°37'52.0"E

47.923690, 20.631106

    A késő barokk épületet a XVIII. század végén építette a Majthényi család. Az „L” alaprajzú öt szobás épületben született az író Madách Imre édesanyja, báró Majthényi Anna. A Majthényiak egészen a XIX. század végéig birtokolták a kastélyt, majd a Péchy család tulajdonába került. Péchy Margit gyermekei tanítójának, Kerekes Ferencnek adományozta, akik egészen 1950-ig tulajdonolták. A család kihalása után az épület a helyi Tsz használatába került.

    A teljesen felújított kúriát a templom bal oldalán találjuk, nem látogatható.

 

Bottlik kastély

GPS: 47°55'38.8"N 20°38'18.7"E

47.927435, 20.638524

    A U alaprajzú, földszintes kastély 1830-ban épült klasszicista stílusban. A névadó Bottlik Lajos 1875-ben vásárolta meg Okolicsányi Ferenctől. Az épületet 5 hektáros park vette körül ami növényritkaságokkal lett beültetve. A család egészen 1945-ig birtokolta a kastélyt, melyben az államosítás után óvodát és szolgálati lakásokat alakítottak ki, a vadászteremből pedig tornaterem lett. Az 1980-as években felújították, majd rövid ideig kastélyszállóként működött. 

    A település északi végén az út jobb oldalán találjuk a romos épület lezárt kapuját. Bemenni nem lehet, mert a korábban nyitva lévő ooldalsó kaput is lelakatolták. A helyiek elmondása alapján állatokat tartanak az épületben.

 

    Ha Tibolddarócon járunk érdemes felsétálni a barlanglakásokhoz is, amelyekhez a templom bal oldalától indul az 10 perces séta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!    *****    Idén is rajongunk, és Te mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Mondd el a véleményedet!