várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

TIBOLDDARÓC

Gencsy kúria

GPS: 47°55'20.9"N 20°37'57.7"E

47.922473, 20.632687

     A XVIII. század végén, barokk stílusban épült kúria a XX. században a borászati tevékenység központja volt - itt készítették a Törley pezsgő alapborát. 

    Az igen romos állapotban található épületet a Dózsa György úton, a templommal átellenben találjuk. Nem látogatható.

Majthényi – Kerekes kúria

GPS: 7°55'25.3"N 20°37'52.0"E

47.923690, 20.631106

    A késő barokk épületet a XVIII. század végén építette a Majthényi család. Az „L” alaprajzú öt szobás épületben született az író Madách Imre édesanyja, báró Majthényi Anna. A Majthényiak egészen a XIX. század végéig birtokolták a kastélyt, majd a Péchy család tulajdonába került. Péchy Margit gyermekei tanítójának, Kerekes Ferencnek adományozta, akinek családja egészen 1950-ig tulajdonolta. A család kihalása után az épület a helyi Tsz használatába került.

    A teljesen felújított kúriát a templom bal oldalán találjuk, nem látogatható.

Bottlik kastély

GPS: 47°55'38.8"N 20°38'18.7"E

47.927435, 20.638524

    A U alaprajzú, földszintes kastély 1830-ban épült klasszicista stílusban. A névadó Bottlik Lajos 1875-ben vásárolta meg Okolicsányi Ferenctől. Az épületet 5 hektáros park vette körül ami növényritkaságokkal lett beültetve. A család egészen 1945-ig birtokolta a kastélyt, melyben az államosítás után óvodát és szolgálati lakásokat alakítottak ki, a vadászteremből pedig tornaterem lett. Az 1980-as években felújították, majd rövid ideig kastélyszállóként működött. 

    A település északi végén az út jobb oldalán találjuk a romos épület lezárt kapuját. Bemenni nem lehet, mert a korábban nyitva lévő ooldalsó kaput is lelakatolták. A helyiek elmondása alapján állatokat tartanak az épületben.

 

      Ha Tibolddarócon járunk érdemes felsétálni a barlanglakásokhoz is, amelyekhez a templom jobb oldalától indul a 10 perces séta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj