várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

TORNA

 

(szlovák: Turňa nad Bodvou, német: Tornau)

GPS: 48°36'40.6"N 20°52'26.4"E

48.611267, 20.874006

 

        

 

    A főút mellett már messziről feltűnik a karsztos hegy csúcsára épült vár, amit 1357-ben Tornai János fiai építettek, majd a család kihalása után királyi kezelésébe jut. 1409-ben Besenyő Pál és Tolnai  István tulajdonába került. 1453-ban a cseh husziták megostromolták, a támadásukat csak nagy nehézségekkel sikerült visszaverni. 1476-ban a Bebek család szerezte meg a várat. Az erősség, bár tulajdonosai igyekeztek fejleszteni már nem számított nagyobb hadászati fontosságú helynek, így 1605-ben Bocskai István felkelő hajdúi, majd Bethlen Gábor erdélyi fejedelem is harc nélkül foglalta el. 1671-ben császári zsoldosok vonultak be a várba, majd megannyi más várral egyetemben ők is robbantottak fel.

   Haniskánál térjünk Saca felé, Sacán pedig Rozsnyó felé forduljunk. A hegy tövében épült étteremnél parkolhatunk. Jobbra kezdetben kertek között haladó földút visz fel a várhoz, ami kb. 30 perces kiadós séta. Belépő nincs.  Ha Kassáról jönnénk, akkor a városban (Kassa), a Roznava táblánál jobbra, kb. 100 méter után az újabb táblánál balra, s az út felvisz a főútra. Erősen lepusztult vár, amit teljesen belepett a gaz, csak a kitaposott ösvényen lehet körbejárni.

       

 

     

 

    

 

       

            

     

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!