várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

TORNA

 

(szlovák: Turňa nad Bodvou, német: Tornau)

GPS: 48°36'40.6"N 20°52'26.4"E

48.611267, 20.874006

 

        

 

    A főút mellett már messziről feltűnik a karsztos hegy csúcsára épült vár, amit 1357-ben Tornai János fiai építettek, majd a család kihalása után királyi kezelésébe jut. 1409-ben Besenyő Pál és Tolnai  István tulajdonába került. 1453-ban a cseh husziták megostromolták, a támadásukat csak nagy nehézségekkel sikerült visszaverni. 1476-ban a Bebek család szerezte meg a várat. Az erősség, bár tulajdonosai igyekeztek fejleszteni már nem számított nagyobb hadászati fontosságú helynek, így 1605-ben Bocskai István felkelő hajdúi, majd Bethlen Gábor erdélyi fejedelem is harc nélkül foglalta el. 1671-ben császári zsoldosok vonultak be a várba, majd megannyi más várral egyetemben ők is robbantottak fel.

   Haniskánál térjünk Saca felé, Sacán pedig Rozsnyó felé forduljunk. A hegy tövében épült étteremnél parkolhatunk. Jobbra kezdetben kertek között haladó földút visz fel a várhoz, ami kb. 30 perces kiadós séta. Belépő nincs.  Ha Kassáról jönnénk, akkor a városban (Kassa), a Roznava táblánál jobbra, kb. 100 méter után az újabb táblánál balra, s az út felvisz a főútra. Erősen lepusztult vár, amit teljesen belepett a gaz, csak a kitaposott ösvényen lehet körbejárni.

       

 

     

 

    

 

       

            

     

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints