várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

TORNA

 

(szlovák: Turňa nad Bodvou, német: Tornau)

GPS: 48°36'40.6"N 20°52'26.4"E

48.611267, 20.874006

 

        

 

    A főút mellett már messziről feltűnik a karsztos hegy csúcsára épült vár, amit 1357-ben Tornai János fiai építettek, majd a család kihalása után királyi kezelésébe jut. 1409-ben Besenyő Pál és Tolnai  István tulajdonába került. 1453-ban a cseh husziták megostromolták, a támadásukat csak nagy nehézségekkel sikerült visszaverni. 1476-ban a Bebek család szerezte meg a várat. Az erősség, bár tulajdonosai igyekeztek fejleszteni már nem számított nagyobb hadászati fontosságú helynek, így 1605-ben Bocskai István felkelő hajdúi, majd Bethlen Gábor erdélyi fejedelem is harc nélkül foglalta el. 1671-ben császári zsoldosok vonultak be a várba, majd megannyi más várral egyetemben ők is robbantottak fel.

   Haniskánál térjünk Saca felé, Sacán pedig Rozsnyó felé forduljunk. A hegy tövében épült étteremnél parkolhatunk. Jobbra kezdetben kertek között haladó földút visz fel a várhoz, ami kb. 30 perces kiadós séta. Belépő nincs.  Ha Kassáról jönnénk, akkor a városban (Kassa), a Roznava táblánál jobbra, kb. 100 méter után az újabb táblánál balra, s az út felvisz a főútra. Erősen lepusztult vár, amit teljesen belepett a gaz, csak a kitaposott ösvényen lehet körbejárni.

       

 

     

 

    

 

       

            

     

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj