várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

ZBORÓ

(szlovák: Zborov)

GPS: 49°21'12.5"N 21°17'54.2"E

49.353468, 21.298395

      

   Zboró, egykori nevén Makovica várát, először 1325-ben említi oklevél - ekkor határvárnak számított. 1364-ben adományként az ónodi Czudarok kapták, s ők birtokolták egészen 1470-ig, a család kihalásáig. Később a Rozgonyiaké, majd a Tarczay családé, akiktől hűtlenség miatt 1548-ban elkobozta I. Ferdinánd király és sikeres hadvezérének, Serédy Györgynek adományozta. Tőle vásárolta meg 1601-ben Rákóczi Zsigmond, aki rendbe hozatta az elhanyagolt várat. A császári csapatok 1684-ben ostrommal elfoglalták és lerombolták. A településen kastély is épült, 1666-ban itt volt I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona lakodalma.

  A Zborót jelző tábla után forduljunk jobbra a várhegy irányába, majd a következő kereszteződésnél ismét jobbra. Hajtsunk egészen a kis hídig, ami előtt parkolhatunk. A hídon átkelve két lehetőség közül választhatunk. Az első a pirossal jelzett út, ami egyenesen a hegytetőre vezet. Ezen 20 perc alatt feljutunk a várhoz, de számoljunk azzal, hogy helyenként igen meredek és nagyon csúszós. A másik úton 40 perces kényelmes gyaloglással érjük el a romot. Ehhez a híd után forduljunk balra, majd kb. 150 méter megtétele után, a rét szélén a sárga jelzést követve jobbra. 200 méter megtétele után a szekérút a vár felé fordul, majd betér az erdőbe. Innen még 20 perc séta, és a vár bejáratához érünk.

  Kevesen ismerik e hatalmas, óriási bástyák és vastag, égig érő falak övezte várat. Romjaiban is csodás látnivaló, nehezen szabadulunk az elénk tárulkozó látványtól. Állagmegóvás folyik, de a falakon látható méretes repedések nem sok jóval kecsegtetnek. Belépő nincs! Kihagyhatatlan!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!