várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ZBORÓ

(szlovák: Zborov)

GPS: 49°21'12.5"N 21°17'54.2"E

49.353468, 21.298395

      

   Zboró, egykori nevén Makovica várát, először 1325-ben említi oklevél - ekkor határvárnak számított. 1364-ben adományként az ónodi Czudarok kapták, s ők birtokolták egészen 1470-ig, a család kihalásáig. Később a Rozgonyiaké, majd a Tarczay családé, akiktől hűtlenség miatt 1548-ban elkobozta I. Ferdinánd király és sikeres hadvezérének, Serédy Györgynek adományozta. Tőle vásárolta meg 1601-ben Rákóczi Zsigmond, aki rendbe hozatta az elhanyagolt várat. A császári csapatok 1684-ben ostrommal elfoglalták és lerombolták. A településen kastély is épült, 1666-ban itt volt I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona lakodalma.

  A Zborót jelző tábla után forduljunk jobbra a várhegy irányába, majd a következő kereszteződésnél ismét jobbra. Hajtsunk egészen a kis hídig, ami előtt parkolhatunk. A hídon átkelve két lehetőség közül választhatunk. Az első a pirossal jelzett út, ami egyenesen a hegytetőre vezet. Ezen 20 perc alatt feljutunk a várhoz, de számoljunk azzal, hogy helyenként igen meredek és nagyon csúszós. A másik úton 40 perces kényelmes gyaloglással érjük el a romot. Ehhez a híd után forduljunk balra, majd kb. 150 méter megtétele után, a rét szélén a sárga jelzést követve jobbra. 200 méter megtétele után a szekérút a vár felé fordul, majd betér az erdőbe. Innen még 20 perc séta, és a vár bejáratához érünk.

  Kevesen ismerik e hatalmas, óriási bástyák és vastag, égig érő falak övezte várat. Romjaiban is csodás látnivaló, nehezen szabadulunk az elénk tárulkozó látványtól. Állagmegóvás folyik, de a falakon látható méretes repedések nem sok jóval kecsegtetnek. Belépő nincs! Kihagyhatatlan!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj