várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ZBORÓ

(szlovák: Zborov)

GPS: 49°21'12.5"N 21°17'54.2"E

49.353468, 21.298395

      

   Zboró, egykori nevén Makovica várát, először 1325-ben említi oklevél - ekkor határvárnak számított. 1364-ben adományként az ónodi Czudarok kapták, s ők birtokolták egészen 1470-ig, a család kihalásáig. Később a Rozgonyiaké, majd a Tarczay családé, akiktől hűtlenség miatt 1548-ban elkobozta I. Ferdinánd király és sikeres hadvezérének, Serédy Györgynek adományozta. Tőle vásárolta meg 1601-ben Rákóczi Zsigmond, aki rendbe hozatta az elhanyagolt várat. A császári csapatok 1684-ben ostrommal elfoglalták és lerombolták. A településen kastély is épült, 1666-ban itt volt I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona lakodalma.

  A Zborót jelző tábla után forduljunk jobbra a várhegy irányába, majd a következő kereszteződésnél ismét jobbra. Hajtsunk egészen a kis hídig, ami előtt parkolhatunk. A hídon átkelve két lehetőség közül választhatunk. Az első a pirossal jelzett út, ami egyenesen a hegytetőre vezet. Ezen 20 perc alatt feljutunk a várhoz, de számoljunk azzal, hogy helyenként igen meredek és nagyon csúszós. A másik úton 40 perces kényelmes gyaloglással érjük el a romot. Ehhez a híd után forduljunk balra, majd kb. 150 méter megtétele után, a rét szélén a sárga jelzést követve jobbra. 200 méter megtétele után a szekérút a vár felé fordul, majd betér az erdőbe. Innen még 20 perc séta, és a vár bejáratához érünk.

  Kevesen ismerik e hatalmas, óriási bástyák és vastag, égig érő falak övezte várat. Romjaiban is csodás látnivaló, nehezen szabadulunk az elénk tárulkozó látványtól. Állagmegóvás folyik, de a falakon látható méretes repedések nem sok jóval kecsegtetnek. Belépő nincs! Kihagyhatatlan!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!