várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ZBORÓ

(szlovák: Zborov)

GPS: 49°21'12.5"N 21°17'54.2"E

49.353468, 21.298395

      

   Zboró, egykori nevén Makovica várát, először 1325-ben említi oklevél - ekkor határvárnak számított. 1364-ben adományként az ónodi Czudarok kapták, s ők birtokolták egészen 1470-ig, a család kihalásáig. Később a Rozgonyiaké, majd a Tarczay családé, akiktől hűtlenség miatt 1548-ban elkobozta I. Ferdinánd király és sikeres hadvezérének, Serédy Györgynek adományozta. Tőle vásárolta meg 1601-ben Rákóczi Zsigmond, aki rendbe hozatta az elhanyagolt várat. A császári csapatok 1684-ben ostrommal elfoglalták és lerombolták. A településen kastély is épült, 1666-ban itt volt I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona lakodalma.

  A Zborót jelző tábla után forduljunk jobbra a várhegy irányába, majd a következő kereszteződésnél ismét jobbra. Hajtsunk egészen a kis hídig, ami előtt parkolhatunk. A hídon átkelve két lehetőség közül választhatunk. Az első a pirossal jelzett út, ami egyenesen a hegytetőre vezet. Ezen 20 perc alatt feljutunk a várhoz, de számoljunk azzal, hogy helyenként igen meredek és nagyon csúszós. A másik úton 40 perces kényelmes gyaloglással érjük el a romot. Ehhez a híd után forduljunk balra, majd kb. 150 méter megtétele után, a rét szélén a sárga jelzést követve jobbra. 200 méter megtétele után a szekérút a vár felé fordul, majd betér az erdőbe. Innen még 20 perc séta, és a vár bejáratához érünk.

  Kevesen ismerik e hatalmas, óriási bástyák és vastag, égig érő falak övezte várat. Romjaiban is csodás látnivaló, nehezen szabadulunk az elénk tárulkozó látványtól. Állagmegóvás folyik, de a falakon látható méretes repedések nem sok jóval kecsegtetnek. Belépő nincs! Kihagyhatatlan!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?