várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LIPTÓÚJVÁR

(szlovák: Liptovský Hrádok)

GPS: 49°02'44.4"N 19°43'58.6"E

49.045678, 19.732953

   

    A kisméretű várat a XIV. század elején építette Doncs mester. 1341-ben királyi kézbe került, majd 1430-ban Zsigmond király a feleségének, Cillei Borbálának zálogosította el. 1433-ban a husziták birtokolták, 1440 végétől Tarkői „Rikalf” János tulajdonolta, kilenc évvel később pedig Jan Giskra cseh huszita zsoldosvezér foglalta el. 1450-től Peter Komorowsky rablólovag innen sanyargatta a környéket, de fosztogatásainak Szapolyai István 1462-ben véget vetett. A vár Rikalf Zsigmondhoz került, aki Komorowskyval lepaktálva szintén fosztogatásba kezdett. Tőle Mátyás király vette el az erősséget és Corvin Jánosnak adományozta. 1496-tól a Szapolyai családé, 1528-ban Batthyány Ferenc, 1533-ban pedig Pekry Lőrinc lett a várúr, majd 1554-től fél évszázadon át a Balassa család tulajdonolta. 1577-ben Balassi Bálint örökölte meg, aki erős kőfallal vetette körül az erődítményt. A vár reneszánsz kastéllyá való átépítése Zay Magdolna nevéhez köthető. A hadászati jelentőségét elvesztve a Rákóczi-szabadságharcban már nem játszott komolyabb szerepet. Az 1709-re már romos épület 1803-ban leégett, a felújítás csak a barokk stílusban átalakított kastély épületére terjedt ki.  A XX. század második felében a Felső-Liptói Néprajzi Múzeum gyűjteménye volt a várban, majd 1989-től üresen állt. 2001-ben szállodát (Hotel and Restaurant of Grandcastle) nyitottak a kastélyban.

    Liptóújvár északi részén, a Szentpéterre vezető út mellett találjuk a várat (az útról jól látható).  Az emlékmű előtt forduljunk jobbra, ahol kialakított ingyenes parkolóban hagyhatjuk gépjárművünket.

Nyitva:

https://www.liptovskyhradok.sk/-zakladne-kontakty-.html

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!