várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LIPTÓÚJVÁR

(szlovák: Liptovský Hrádok)

GPS: 49°02'44.4"N 19°43'58.6"E

49.045678, 19.732953

   

    A kisméretű várat a XIV. század elején építette Doncs mester. 1341-ben királyi kézbe került, majd 1430-ban Zsigmond király a feleségének, Cillei Borbálának zálogosította el. 1433-ban a husziták birtokolták, 1440 végétől Tarkői „Rikalf” János tulajdonolta, kilenc évvel később pedig Jan Giskra cseh huszita zsoldosvezér foglalta el. 1450-től Peter Komorowsky rablólovag innen sanyargatta a környéket, de fosztogatásainak Szapolyai István 1462-ben véget vetett. A vár Rikalf Zsigmondhoz került, aki Komorowskyval lepaktálva szintén fosztogatásba kezdett. Tőle Mátyás király vette el az erősséget és Corvin Jánosnak adományozta. 1496-tól a Szapolyai családé, 1528-ban Batthyány Ferenc, 1533-ban pedig Pekry Lőrinc lett a várúr, majd 1554-től fél évszázadon át a Balassa család tulajdonolta. 1577-ben Balassi Bálint örökölte meg, aki erős kőfallal vetette körül az erődítményt. A vár reneszánsz kastéllyá való átépítése Zay Magdolna nevéhez köthető. A hadászati jelentőségét elvesztve a Rákóczi-szabadságharcban már nem játszott komolyabb szerepet. Az 1709-re már romos épület 1803-ban leégett, a felújítás csak a barokk stílusban átalakított kastély épületére terjedt ki.  A XX. század második felében a Felső-Liptói Néprajzi Múzeum gyűjteménye volt a várban, majd 1989-től üresen állt. 2001-ben szállodát (Hotel and Restaurant of Grandcastle) nyitottak a kastélyban.

    Liptóújvár északi részén, a Szentpéterre vezető út mellett találjuk a várat (az útról jól látható).  Az emlékmű előtt forduljunk jobbra, ahol kialakított ingyenes parkolóban hagyhatjuk gépjárművünket.

Nyitva:

https://www.liptovskyhradok.sk/-zakladne-kontakty-.html

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...