várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

LIPTÓÚJVÁR

(szlovák: Liptovský Hrádok)

GPS: 49°02'44.4"N 19°43'58.6"E

49.045678, 19.732953

   

    A kisméretű várat a XIV. század elején építette Doncs mester. 1341-ben királyi kézbe került, majd 1430-ban Zsigmond király a feleségének, Cillei Borbálának zálogosította el. 1433-ban a husziták birtokolták, 1440 végétől Tarkői „Rikalf” János tulajdonolta, kilenc évvel később pedig Jan Giskra cseh huszita zsoldosvezér foglalta el. 1450-től Peter Komorowsky rablólovag innen sanyargatta a környéket, de fosztogatásainak Szapolyai István 1462-ben véget vetett. A vár Rikalf Zsigmondhoz került, aki Komorowskyval lepaktálva szintén fosztogatásba kezdett. Tőle Mátyás király vette el az erősséget és Corvin Jánosnak adományozta. 1496-tól a Szapolyai családé, 1528-ban Batthyány Ferenc, 1533-ban pedig Pekry Lőrinc lett a várúr, majd 1554-től fél évszázadon át a Balassa család tulajdonolta. 1577-ben Balassi Bálint örökölte meg, aki erős kőfallal vetette körül az erődítményt. A vár reneszánsz kastéllyá való átépítése Zay Magdolna nevéhez köthető. A hadászati jelentőségét elvesztve a Rákóczi-szabadságharcban már nem játszott komolyabb szerepet. Az 1709-re már romos épület 1803-ban leégett, a felújítás csak a barokk stílusban átalakított kastély épületére terjedt ki.  A XX. század második felében a Felső-Liptói Néprajzi Múzeum gyűjteménye volt a várban, majd 1989-től üresen állt. 2001-ben szállodát (Hotel and Restaurant of Grandcastle) nyitottak a kastélyban.

    Liptóújvár északi részén, a Szentpéterre vezető út mellett találjuk a várat (az útról jól látható).  Az emlékmű előtt forduljunk jobbra, ahol kialakított ingyenes parkolóban hagyhatjuk gépjárművünket.

Nyitva:

https://www.liptovskyhradok.sk/-zakladne-kontakty-.html

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!    *****    Idén is rajongunk, és Te mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Mondd el a véleményedet!