várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

BLATNICA

(szlovák: Blatnica)

GPS: 48°56'49.9"N 18°56'49.3"E

48.947187, 18.947039

        Blatnica várának első okleveles említése 1341-ben történt. Az erősséget 1389-ben Luxemburgi Zsigmond Pogány Domokosnak adományozta, majd egy évvel később visszacserélte és elzálogosította. 1450 és 70 között egy lengyel származású rablólovag, Peter Komorowsky innen sanyargatta a környék lakóit. Tőle Mátyás király szerezte meg a várat, majd a XVI. századtól a Révay família adomány lett. A XVII. században új elővárral megerősített épületet előbb Thökölyi, később Rákóczi hadai rongálták meg és foglalták el. A Habsburg-ellenes rendi felkelések lecsillapodása után Blatnica várának jelentősége megszűnt, de 1790-ig lakott volt. Ezután tulajdonosai végleg leköltöztek a településen épített barokk kastélyba.

   Mosócról érkezve az útról már látni a kastély épületét, amiben múzeumot rendeztek be. A bejárathoz kis hídon keresztül jutunk és a kapu előtt ingyenesen parkolhatunk.

     A várhoz vezető utat tábla jelzi. Itt egy nagyobb parkoló mellett elhaladva az erdészeti úton haladjunk, majd a kis játszótérrel szembeni parkolónál álljunk meg. Autónkat letéve gyalog induljunk tovább a patak mellett. 10 percnyi séta után tábla jelzi, hol forduljunk balra az erdei ösvényre. Innen kb. 20 perc alatt érünk fel a romokhoz. A jelzések a fákon végig jól láthatóak. Kellemes séta, csak az utolsó 100 méter emelkedik kissé. A panoráma csodálatos!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!