várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

BLATNICA

(szlovák: Blatnica)

GPS: 48°56'49.9"N 18°56'49.3"E

48.947187, 18.947039

        Blatnica várának első okleveles említése 1341-ben történt. Az erősséget 1389-ben Luxemburgi Zsigmond Pogány Domokosnak adományozta, majd egy évvel később visszacserélte és elzálogosította. 1450 és 70 között egy lengyel származású rablólovag, Peter Komorowsky innen sanyargatta a környék lakóit. Tőle Mátyás király szerezte meg a várat, majd a XVI. századtól a Révay família adomány lett. A XVII. században új elővárral megerősített épületet előbb Thökölyi, később Rákóczi hadai rongálták meg és foglalták el. A Habsburg-ellenes rendi felkelések lecsillapodása után Blatnica várának jelentősége megszűnt, de 1790-ig lakott volt. Ezután tulajdonosai végleg leköltöztek a településen épített barokk kastélyba.

   Mosócról érkezve az útról már látni a kastély épületét, amiben múzeumot rendeztek be. A bejárathoz kis hídon keresztül jutunk és a kapu előtt ingyenesen parkolhatunk.

     A várhoz vezető utat tábla jelzi. Itt egy nagyobb parkoló mellett elhaladva az erdészeti úton haladjunk, majd a kis játszótérrel szembeni parkolónál álljunk meg. Autónkat letéve gyalog induljunk tovább a patak mellett. 10 percnyi séta után tábla jelzi, hol forduljunk balra az erdei ösvényre. Innen kb. 20 perc alatt érünk fel a romokhoz. A jelzések a fákon végig jól láthatóak. Kellemes séta, csak az utolsó 100 méter emelkedik kissé. A panoráma csodálatos!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?