várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

BLATNICA

(szlovák: Blatnica)

GPS: 48°56'49.9"N 18°56'49.3"E

48.947187, 18.947039

        Blatnica várának első okleveles említése 1341-ben történt. Az erősséget 1389-ben Luxemburgi Zsigmond Pogány Domokosnak adományozta, majd egy évvel később visszacserélte és elzálogosította. 1450 és 70 között egy lengyel származású rablólovag, Peter Komorowsky innen sanyargatta a környék lakóit. Tőle Mátyás király szerezte meg a várat, majd a XVI. századtól a Révay família adomány lett. A XVII. században új elővárral megerősített épületet előbb Thökölyi, később Rákóczi hadai rongálták meg és foglalták el. A Habsburg-ellenes rendi felkelések lecsillapodása után Blatnica várának jelentősége megszűnt, de 1790-ig lakott volt. Ezután tulajdonosai végleg leköltöztek a településen épített barokk kastélyba.

   Mosócról érkezve az útról már látni a kastély épületét, amiben múzeumot rendeztek be. A bejárathoz kis hídon keresztül jutunk és a kapu előtt ingyenesen parkolhatunk.

     A várhoz vezető utat tábla jelzi. Itt egy nagyobb parkoló mellett elhaladva az erdészeti úton haladjunk, majd a kis játszótérrel szembeni parkolónál álljunk meg. Autónkat letéve gyalog induljunk tovább a patak mellett. 10 percnyi séta után tábla jelzi, hol forduljunk balra az erdei ösvényre. Innen kb. 20 perc alatt érünk fel a romokhoz. A jelzések a fákon végig jól láthatóak. Kellemes séta, csak az utolsó 100 méter emelkedik kissé. A panoráma csodálatos!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj