várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

BLATNICA

(szlovák: Blatnica)

GPS: 48°56'49.9"N 18°56'49.3"E

48.947187, 18.947039

        Blatnica várának első okleveles említése 1341-ben történt. Az erősséget 1389-ben Luxemburgi Zsigmond Pogány Domokosnak adományozta, majd egy évvel később visszacserélte és elzálogosította. 1450 és 70 között egy lengyel származású rablólovag, Peter Komorowsky innen sanyargatta a környék lakóit. Tőle Mátyás király szerezte meg a várat, majd a XVI. századtól a Révay família adomány lett. A XVII. században új elővárral megerősített épületet előbb Thökölyi, később Rákóczi hadai rongálták meg és foglalták el. A Habsburg-ellenes rendi felkelések lecsillapodása után Blatnica várának jelentősége megszűnt, de 1790-ig lakott volt. Ezután tulajdonosai végleg leköltöztek a településen épített barokk kastélyba.

   Mosócról érkezve az útról már látni a kastély épületét, amiben múzeumot rendeztek be. A bejárathoz kis hídon keresztül jutunk és a kapu előtt ingyenesen parkolhatunk.

     A várhoz vezető utat tábla jelzi. Itt egy nagyobb parkoló mellett elhaladva az erdészeti úton haladjunk, majd a kis játszótérrel szembeni parkolónál álljunk meg. Autónkat letéve gyalog induljunk tovább a patak mellett. 10 percnyi séta után tábla jelzi, hol forduljunk balra az erdei ösvényre. Innen kb. 20 perc alatt érünk fel a romokhoz. A jelzések a fákon végig jól láthatóak. Kellemes séta, csak az utolsó 100 méter emelkedik kissé. A panoráma csodálatos!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints