várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

VÁLDHÍD  

(román: Valchid, német: Waldhütten, szász: Zillenmarkt)

GPS: 46°10'08.8"N 24°34'51.1"E

46.169115, 24.580855

    A gótikus stílusú erődtemplomot 1390-ben építették. Az egyhajós, torony nélküli templomot folyamatosan bővítették, ezt jelzi a nyugati főkapujának címerpajzsán lévő 1441-es évszám. 1605-ben a Bocskai-szabadságharc során a templom súlyosan megsérült, de a helyiek újjáépítették. A hajó dongaboltozata a XIX. században készült. Erődítése a XV. században történt, ekkor a templomot 10 gyámpillérrel támasztották meg, valamint 10 méter magas, őrfolyosókkal is ellátott fallal vették körül. Szuroköntőnyilásokkal ellátott védőtornyai öt emelet magasak. A harangtoronyként is használt gyilokjárós keleti kaputorony még épségben áll, ám a déli tornya az 1916. évi földrengéskor összeomlott. A kerítőfalát 5 méter magasságig bontották vissza.

    A településen áthaladó út mellett a 197. szám alatt találjuk a templomot, melynek kinyitását a kapun kifüggesztett telefonszámon lehet kérni. Parkolni az út mellett lehet - ingyenesen. A falak és a tornyok elég rosssz álapotban vannak, az 1811-ben felújított orgonáját a helyi gyerekek tették tönkre. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj