várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZÉKELYDERZS

(román: Dârjiu)

GPS: 46°12'07.7"N 25°11'57.2"E

46.202144, 25.199228

    A település XIII-XIV. századi templomát 1419 környékén építették át gótikus stílusban. A XV-XVI. század fordulóján a templom felső részén kulcslyuk alakú lőrésekkel és szuroköntő nyílásokkal ellátott védelmi szintet emeltek. A templom csodálatos freskói 1419-ben készültek. A kapubejáróként is szolgáló harangtorony alsó négy szintje szintén a XV-XVI. század fordulóján épült, majd 1866-ban 8 méterrel megmagasították. Az eredetileg ovális alaprajzú védőfalát 1606-ban lebontották, helyére téglalap alapú, sarkain tornyokkal erősített várfalat építettek. A várfalon is szuroköntők, illetve kulcslyuk alakú lőrések lettek kiépítve, belső oldalukon pedig fedett védőfolyosók futottak körbe. Az erődítés délnyugati sarkában kutat fúrtak, melynek vizével keresztelték a székelyderzsi gyermekeket (a leírásokkal ellentétben ma már nem él ez a hagyomány). A falak belső oldalához a XVIII. század első felében építették a kamrákat. A védőfolyosókat 1788-ban megszüntették, a várfalakat pedig visszabontották. A templomerőd 2006-tól az UNESCO világörökség része.

    A 137-es főúton tábla jelzi a székelyderzsi letérőt. A viszonylag jó minőségű úton haladva, Kányád község déli végén újabb tábla jelzi a helyes irányt (jobbra). Székelyderzsen a bolt után, az út jobb oldalán találjuk a csodálatos templomot. Parkolni ingyenesen lehet, a templomban kedves magyar nyelvű idegenvezetést kapunk.

Nyitva, belépő: http://www.1419.ro/index.php/templom/templomlatogatas

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints