várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

SZÉKELYDERZS

(román: Dârjiu)

GPS: 46°12'07.7"N 25°11'57.2"E

46.202144, 25.199228

    A település XIII-XIV. századi templomát 1419 környékén építették át gótikus stílusban. A XV-XVI. század fordulóján a templom felső részén kulcslyuk alakú lőrésekkel és szuroköntő nyílásokkal ellátott védelmi szintet emeltek. A templom csodálatos freskói 1419-ben készültek. A kapubejáróként is szolgáló harangtorony alsó négy szintje szintén a XV-XVI. század fordulóján épült, majd 1866-ban 8 méterrel megmagasították. Az eredetileg ovális alaprajzú védőfalát 1606-ban lebontották, helyére téglalap alapú, sarkain tornyokkal erősített várfalat építettek. A várfalon is szuroköntők, illetve kulcslyuk alakú lőrések lettek kiépítve, belső oldalukon pedig fedett védőfolyosók futottak körbe. Az erődítés délnyugati sarkában kutat fúrtak, melynek vizével keresztelték a székelyderzsi gyermekeket (a leírásokkal ellentétben ma már nem él ez a hagyomány). A falak belső oldalához a XVIII. század első felében építették a kamrákat. A védőfolyosókat 1788-ban megszüntették, a várfalakat pedig visszabontották. A templomerőd 2006-tól az UNESCO világörökség része.

    A 137-es főúton tábla jelzi a székelyderzsi letérőt. A viszonylag jó minőségű úton haladva, Kányád község déli végén újabb tábla jelzi a helyes irányt (jobbra). Székelyderzsen a bolt után, az út jobb oldalán találjuk a csodálatos templomot. Parkolni ingyenesen lehet, a templomban kedves magyar nyelvű idegenvezetést kapunk.

Nyitva, belépő: http://www.1419.ro/index.php/templom/templomlatogatas

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!