várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZÉKELYDERZS

(román: Dârjiu)

GPS: 46°12'07.7"N 25°11'57.2"E

46.202144, 25.199228

    A település XIII-XIV. századi templomát 1419 környékén építették át gótikus stílusban. A XV-XVI. század fordulóján a templom felső részén kulcslyuk alakú lőrésekkel és szuroköntő nyílásokkal ellátott védelmi szintet emeltek. A templom csodálatos freskói 1419-ben készültek. A kapubejáróként is szolgáló harangtorony alsó négy szintje szintén a XV-XVI. század fordulóján épült, majd 1866-ban 8 méterrel megmagasították. Az eredetileg ovális alaprajzú védőfalát 1606-ban lebontották, helyére téglalap alapú, sarkain tornyokkal erősített várfalat építettek. A várfalon is szuroköntők, illetve kulcslyuk alakú lőrések lettek kiépítve, belső oldalukon pedig fedett védőfolyosók futottak körbe. Az erődítés délnyugati sarkában kutat fúrtak, melynek vizével keresztelték a székelyderzsi gyermekeket (a leírásokkal ellentétben ma már nem él ez a hagyomány). A falak belső oldalához a XVIII. század első felében építették a kamrákat. A védőfolyosókat 1788-ban megszüntették, a várfalakat pedig visszabontották. A templomerőd 2006-tól az UNESCO világörökség része.

    A 137-es főúton tábla jelzi a székelyderzsi letérőt. A viszonylag jó minőségű úton haladva, Kányád község déli végén újabb tábla jelzi a helyes irányt (jobbra). Székelyderzsen a bolt után, az út jobb oldalán találjuk a csodálatos templomot. Parkolni ingyenesen lehet, a templomban kedves magyar nyelvű idegenvezetést kapunk.

Nyitva, belépő: http://www.1419.ro/index.php/templom/templomlatogatas

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj