várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LEDNIC

 

(szlovák: Lednica)

GPS: 49°06'37.8"N 18°12'40.5"E

49.110494, 18.211242

 

    A várat feltehetően a XIII. században építette a Csák nemzetséghez tartozó Márk ispán a Morvaország felé vezető kereskedelmi utak védelmére. Az évszázad végére Csák III. Máté tulajdonolta, majd a nagyúr halálával Károly Róbert birtokába került. 1347-ben Nagy Lajos király csere útján Paksi Olivér tárnokmesternek adományozta, kinek utódai később elzálogosították. 1392-től újra királyi vár, majd Luxemburgi Zsigmond által ismét zálogba került, ezúttal a morva Cornicz-i Bieliknek. Az 1420-as években cseh husziták foglalták el, később Bielek lovag, majd Podmaniczky Balázs tulajdonolta. A XVI. század elején Podmaniczky unokáinak, Jánosnak és Rafaelnek rablóváraként funkcionált, de a század közepére királyi kézre került. Telekessy Imre királyi adományként jutott az erősséghez, ami egészen 1601-ig, a rablólovaggá vált unokájának lefejezéséig a családé maradt. Ezután Dobó Ferenc barsi főispán, a Balassa, majd a Forgách famíliák következtek a tulajdonosok sorában, majd örökség útján Lórántffy Mihály, 1616-ban pedig I. Rákóczi György szerezte meg. A XVIII. század legelején kuruc csapatok foglalták el, de a császáriak kardcsapás nélkül vonultak be falai közé, hogy azután felgyújtva azt örökre romba döntsék.

     Lednicke Rovne központjából a gyár előtti útra kanyarodva, menjünk át a sorompón. Innen 8 km-re találjuk a falut. Horovce irányából is megközelíthető, de ugyanilyen távolságot kell megtennünk. Lednicben a buszfordulónál, egy romos, 219-es számú ház előtt álljunk meg. Innen könnyen látható kis út visz fel (kék jelzés), a viszonylag alacsonyan fekvő egykori őrtoronyhoz.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj