várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

LEDNIC

 

(szlovák: Lednica)

GPS: 49°06'37.8"N 18°12'40.5"E

49.110494, 18.211242

 

    A várat feltehetően a XIII. században építette a Csák nemzetséghez tartozó Márk ispán a Morvaország felé vezető kereskedelmi utak védelmére. Az évszázad végére Csák III. Máté tulajdonolta, majd a nagyúr halálával Károly Róbert birtokába került. 1347-ben Nagy Lajos király csere útján Paksi Olivér tárnokmesternek adományozta, kinek utódai később elzálogosították. 1392-től újra királyi vár, majd Luxemburgi Zsigmond által ismét zálogba került, ezúttal a morva Cornicz-i Bieliknek. Az 1420-as években cseh husziták foglalták el, később Bielek lovag, majd Podmaniczky Balázs tulajdonolta. A XVI. század elején Podmaniczky unokáinak, Jánosnak és Rafaelnek rablóváraként funkcionált, de a század közepére királyi kézre került. Telekessy Imre királyi adományként jutott az erősséghez, ami egészen 1601-ig, a rablólovaggá vált unokájának lefejezéséig a családé maradt. Ezután Dobó Ferenc barsi főispán, a Balassa, majd a Forgách famíliák következtek a tulajdonosok sorában, majd örökség útján Lórántffy Mihály, 1616-ban pedig I. Rákóczi György szerezte meg. A XVIII. század legelején kuruc csapatok foglalták el, de a császáriak kardcsapás nélkül vonultak be falai közé, hogy azután felgyújtva azt örökre romba döntsék.

     Lednicke Rovne központjából a gyár előtti útra kanyarodva, menjünk át a sorompón. Innen 8 km-re találjuk a falut. Horovce irányából is megközelíthető, de ugyanilyen távolságot kell megtennünk. Lednicben a buszfordulónál, egy romos, 219-es számú ház előtt álljunk meg. Innen könnyen látható kis út visz fel (kék jelzés), a viszonylag alacsonyan fekvő egykori őrtoronyhoz.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!