várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LEDNIC

 

(szlovák: Lednica)

GPS: 49°06'37.8"N 18°12'40.5"E

49.110494, 18.211242

 

    A várat feltehetően a XIII. században építette a Csák nemzetséghez tartozó Márk ispán a Morvaország felé vezető kereskedelmi utak védelmére. Az évszázad végére Csák III. Máté tulajdonolta, majd a nagyúr halálával Károly Róbert birtokába került. 1347-ben Nagy Lajos király csere útján Paksi Olivér tárnokmesternek adományozta, kinek utódai később elzálogosították. 1392-től újra királyi vár, majd Luxemburgi Zsigmond által ismét zálogba került, ezúttal a morva Cornicz-i Bieliknek. Az 1420-as években cseh husziták foglalták el, később Bielek lovag, majd Podmaniczky Balázs tulajdonolta. A XVI. század elején Podmaniczky unokáinak, Jánosnak és Rafaelnek rablóváraként funkcionált, de a század közepére királyi kézre került. Telekessy Imre királyi adományként jutott az erősséghez, ami egészen 1601-ig, a rablólovaggá vált unokájának lefejezéséig a családé maradt. Ezután Dobó Ferenc barsi főispán, a Balassa, majd a Forgách famíliák következtek a tulajdonosok sorában, majd örökség útján Lórántffy Mihály, 1616-ban pedig I. Rákóczi György szerezte meg. A XVIII. század legelején kuruc csapatok foglalták el, de a császáriak kardcsapás nélkül vonultak be falai közé, hogy azután felgyújtva azt örökre romba döntsék.

     Lednicke Rovne központjából a gyár előtti útra kanyarodva, menjünk át a sorompón. Innen 8 km-re találjuk a falut. Horovce irányából is megközelíthető, de ugyanilyen távolságot kell megtennünk. Lednicben a buszfordulónál, egy romos, 219-es számú ház előtt álljunk meg. Innen könnyen látható kis út visz fel (kék jelzés), a viszonylag alacsonyan fekvő egykori őrtoronyhoz.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!