várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LEDNIC

 

(szlovák: Lednica)

GPS: 49°06'37.8"N 18°12'40.5"E

49.110494, 18.211242

 

    A várat feltehetően a XIII. században építette a Csák nemzetséghez tartozó Márk ispán a Morvaország felé vezető kereskedelmi utak védelmére. Az évszázad végére Csák III. Máté tulajdonolta, majd a nagyúr halálával Károly Róbert birtokába került. 1347-ben Nagy Lajos király csere útján Paksi Olivér tárnokmesternek adományozta, kinek utódai később elzálogosították. 1392-től újra királyi vár, majd Luxemburgi Zsigmond által ismét zálogba került, ezúttal a morva Cornicz-i Bieliknek. Az 1420-as években cseh husziták foglalták el, később Bielek lovag, majd Podmaniczky Balázs tulajdonolta. A XVI. század elején Podmaniczky unokáinak, Jánosnak és Rafaelnek rablóváraként funkcionált, de a század közepére királyi kézre került. Telekessy Imre királyi adományként jutott az erősséghez, ami egészen 1601-ig, a rablólovaggá vált unokájának lefejezéséig a családé maradt. Ezután Dobó Ferenc barsi főispán, a Balassa, majd a Forgách famíliák következtek a tulajdonosok sorában, majd örökség útján Lórántffy Mihály, 1616-ban pedig I. Rákóczi György szerezte meg. A XVIII. század legelején kuruc csapatok foglalták el, de a császáriak kardcsapás nélkül vonultak be falai közé, hogy azután felgyújtva azt örökre romba döntsék.

     Lednicke Rovne központjából a gyár előtti útra kanyarodva, menjünk át a sorompón. Innen 8 km-re találjuk a falut. Horovce irányából is megközelíthető, de ugyanilyen távolságot kell megtennünk. Lednicben a buszfordulónál, egy romos, 219-es számú ház előtt álljunk meg. Innen könnyen látható kis út visz fel (kék jelzés), a viszonylag alacsonyan fekvő egykori őrtoronyhoz.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?