várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ROMHÁNY

Prónay kastély

GPS: 47°55'40.2"N 19°15'22.4"E

47.927834, 19.256224

   A barokk kastélyt Prónay II. Gábor, Bars és Gömör vármegye főispánja építette 1780 körül. Az épületet a XIX. században klasszicista stílusban építették át. II. világháború után iroda, majd általános iskola volt, végül a Híradtástechnikai Anyagok Gyára vette meg. A folyamatosan pusztuló épület tetőzetét 2012-ben újították fel.

   A Romhányról Szátokra vezető úton, a buszmegálló után a jobb oldalon találjuk a romos kastélyt. Nem látogatható, parkolni az út mentén lehet.

 

Laszkári kúria

GPS: 47°55'39.4"N 19°15'16.4"E

47.927602, 19.254556

   Sembery Márton klasszicista kastélya feltehetően 1780-ban épült. 1888-ban az épület leégett, mai formáját a XIX. század végén történt helyreállításkor nyerte el. Időközben a Laszkári család tulajdonába került, akik itt őrizték levéltárukat és 3000 kötetes könyvtárukat. 1945 után a rendőrség költözött az épületbe, 1980-tól pedig a helyi csempegyár mintaboltjaként működött. 2002-től magántulajdonba került, de a tervezett panzió nem valósult meg. Napjainkban az épület önkormányzati tulajdon, műemléki védelem alatt áll.

   A Prónay kastélytól 50 méterre, az út ellenkező oldalán találjuk a kúriát. Kapuja bedeszkázva, nem látogatható. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought