várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ROMHÁNY

Prónay kastély

GPS: 47°55'40.2"N 19°15'22.4"E

47.927834, 19.256224

   A barokk kastélyt Prónay II. Gábor, Bars és Gömör vármegye főispánja építette 1780 körül. Az épületet a XIX. században klasszicista stílusban építették át. II. világháború után iroda, majd általános iskola volt, végül a Híradtástechnikai Anyagok Gyára vette meg. A folyamatosan pusztuló épület tetőzetét 2012-ben újították fel.

   A Romhányról Szátokra vezető úton, a buszmegálló után a jobb oldalon találjuk a romos kastélyt. Nem látogatható, parkolni az út mentén lehet.

 

Laszkári kúria

GPS: 47°55'39.4"N 19°15'16.4"E

47.927602, 19.254556

   Sembery Márton klasszicista kastélya feltehetően 1780-ban épült. 1888-ban az épület leégett, mai formáját a XIX. század végén történt helyreállításkor nyerte el. Időközben a Laszkári család tulajdonába került, akik itt őrizték levéltárukat és 3000 kötetes könyvtárukat. 1945 után a rendőrség költözött az épületbe, 1980-tól pedig a helyi csempegyár mintaboltjaként működött. 2002-től magántulajdonba került, de a tervezett panzió nem valósult meg. Napjainkban az épület önkormányzati tulajdon, műemléki védelem alatt áll.

   A Prónay kastélytól 50 méterre, az út ellenkező oldalán találjuk a kúriát. Kapuja bedeszkázva, nem látogatható. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj