várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

ALMAKERÉK

(román: Mălâncrav, német: Malmkrog, szász: Malemkref)

GPS: 46°06'35.6"N 24°38'49.5"E

46.109896, 24.647089

    A XIII. századi román stílusú templomot az Apafi család a XIV. század elején gótikus stílusban építteti át, melynek során egy négyszög alakú, zömök körerkélyes torony is készül. Egyedülálló freskóit 1350-1405 között festették. Erődítése a XVI. század elején készült, ekkor bástyákkal erősített ovális védőfallal vették körül. Harangtornya öt emelet magas. Mára csak a kaputorony alsóbb szintjei láthatók.

    Almakerék XVI- XVII. század fordulóján épített udvarházát Apafi György özvegye, székelyderzsi Petki Borbála alakíttatta át kastéllyá 1651-ben. Apafi Mihály halála után a család ritkán tartózkodott a nemesi épületben ezért eladták a Bethlen családnak. 1722-ben akkori tulajdonosa Bethlen Kata a kincstárnak adományozta, de a XIX. századra újra a Bethlen családhoz került. Ekkor Bethlen Pál klasszicista stílusban alakította át a kastélyt. Az 1848-ban román felkelők által megrongált épületet újjáépítik, majd a Szentkereszty családnak adományozták. Az 1908-ban és 1920-ban is átalakított kastély előbb egy polgári családé lett, majd 1920-tól az evangélikus egyház tulajdonába került. Az államosítás után kultúrház, 1989-től pedig a Mihai Eminescu Trust alapítvány rendelkezik felette.

    Almakerék igen jó minőségű úton közelíthető meg. A településen tábla jelzi a templomhoz vezető utat. A kis hídon áthaladva, a házak mellett lehet parkolni - ingyenesen. A kulcsot a 307-es szám alatt lévő lakásnál találjuk. A dombon épült templomhoz vezető lépcsőt egy nyitott kapun keresztül érjük el. Belépő nincs, de felirat kér meg az adakozásra. A kastélyt a templom után, a bal oldalon találjuk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!