várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ALMAKERÉK

(román: Mălâncrav, német: Malmkrog, szász: Malemkref)

GPS: 46°06'35.6"N 24°38'49.5"E

46.109896, 24.647089

    A XIII. századi román stílusú templomot az Apafi család a XIV. század elején gótikus stílusban építteti át, melynek során egy négyszög alakú, zömök körerkélyes torony is készül. Egyedülálló freskóit 1350-1405 között festették. Erődítése a XVI. század elején készült, ekkor bástyákkal erősített ovális védőfallal vették körül. Harangtornya öt emelet magas. Mára csak a kaputorony alsóbb szintjei láthatók.

    Almakerék XVI- XVII. század fordulóján épített udvarházát Apafi György özvegye, székelyderzsi Petki Borbála alakíttatta át kastéllyá 1651-ben. Apafi Mihály halála után a család ritkán tartózkodott a nemesi épületben ezért eladták a Bethlen családnak. 1722-ben akkori tulajdonosa Bethlen Kata a kincstárnak adományozta, de a XIX. századra újra a Bethlen családhoz került. Ekkor Bethlen Pál klasszicista stílusban alakította át a kastélyt. Az 1848-ban román felkelők által megrongált épületet újjáépítik, majd a Szentkereszty családnak adományozták. Az 1908-ban és 1920-ban is átalakított kastély előbb egy polgári családé lett, majd 1920-tól az evangélikus egyház tulajdonába került. Az államosítás után kultúrház, 1989-től pedig a Mihai Eminescu Trust alapítvány rendelkezik felette.

    Almakerék igen jó minőségű úton közelíthető meg. A településen tábla jelzi a templomhoz vezető utat. A kis hídon áthaladva, a házak mellett lehet parkolni - ingyenesen. A kulcsot a 307-es szám alatt lévő lakásnál találjuk. A dombon épült templomhoz vezető lépcsőt egy nyitott kapun keresztül érjük el. Belépő nincs, de felirat kér meg az adakozásra. A kastélyt a templom után, a bal oldalon találjuk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!