várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ALMAKERÉK

(román: Mălâncrav, német: Malmkrog, szász: Malemkref)

GPS: 46°06'35.6"N 24°38'49.5"E

46.109896, 24.647089

    A XIII. századi román stílusú templomot az Apafi család a XIV. század elején gótikus stílusban építteti át, melynek során egy négyszög alakú, zömök körerkélyes torony is készül. Egyedülálló freskóit 1350-1405 között festették. Erődítése a XVI. század elején készült, ekkor bástyákkal erősített ovális védőfallal vették körül. Harangtornya öt emelet magas. Mára csak a kaputorony alsóbb szintjei láthatók.

    Almakerék XVI- XVII. század fordulóján épített udvarházát Apafi György özvegye, székelyderzsi Petki Borbála alakíttatta át kastéllyá 1651-ben. Apafi Mihály halála után a család ritkán tartózkodott a nemesi épületben ezért eladták a Bethlen családnak. 1722-ben akkori tulajdonosa Bethlen Kata a kincstárnak adományozta, de a XIX. századra újra a Bethlen családhoz került. Ekkor Bethlen Pál klasszicista stílusban alakította át a kastélyt. Az 1848-ban román felkelők által megrongált épületet újjáépítik, majd a Szentkereszty családnak adományozták. Az 1908-ban és 1920-ban is átalakított kastély előbb egy polgári családé lett, majd 1920-tól az evangélikus egyház tulajdonába került. Az államosítás után kultúrház, 1989-től pedig a Mihai Eminescu Trust alapítvány rendelkezik felette.

    Almakerék igen jó minőségű úton közelíthető meg. A településen tábla jelzi a templomhoz vezető utat. A kis hídon áthaladva, a házak mellett lehet parkolni - ingyenesen. A kulcsot a 307-es szám alatt lévő lakásnál találjuk. A dombon épült templomhoz vezető lépcsőt egy nyitott kapun keresztül érjük el. Belépő nincs, de felirat kér meg az adakozásra. A kastélyt a templom után, a bal oldalon találjuk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj