várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ALMAKERÉK

(román: Mălâncrav, német: Malmkrog, szász: Malemkref)

GPS: 46°06'35.6"N 24°38'49.5"E

46.109896, 24.647089

    A XIII. századi román stílusú templomot az Apafi család a XIV. század elején gótikus stílusban építteti át, melynek során egy négyszög alakú, zömök körerkélyes torony is készül. Egyedülálló freskóit 1350-1405 között festették. Erődítése a XVI. század elején készült, ekkor bástyákkal erősített ovális védőfallal vették körül. Harangtornya öt emelet magas. Mára csak a kaputorony alsóbb szintjei láthatók.

    Almakerék XVI- XVII. század fordulóján épített udvarházát Apafi György özvegye, székelyderzsi Petki Borbála alakíttatta át kastéllyá 1651-ben. Apafi Mihály halála után a család ritkán tartózkodott a nemesi épületben ezért eladták a Bethlen családnak. 1722-ben akkori tulajdonosa Bethlen Kata a kincstárnak adományozta, de a XIX. századra újra a Bethlen családhoz került. Ekkor Bethlen Pál klasszicista stílusban alakította át a kastélyt. Az 1848-ban román felkelők által megrongált épületet újjáépítik, majd a Szentkereszty családnak adományozták. Az 1908-ban és 1920-ban is átalakított kastély előbb egy polgári családé lett, majd 1920-tól az evangélikus egyház tulajdonába került. Az államosítás után kultúrház, 1989-től pedig a Mihai Eminescu Trust alapítvány rendelkezik felette.

    Almakerék igen jó minőségű úton közelíthető meg. A településen tábla jelzi a templomhoz vezető utat. A kis hídon áthaladva, a házak mellett lehet parkolni - ingyenesen. A kulcsot a 307-es szám alatt lévő lakásnál találjuk. A dombon épült templomhoz vezető lépcsőt egy nyitott kapun keresztül érjük el. Belépő nincs, de felirat kér meg az adakozásra. A kastélyt a templom után, a bal oldalon találjuk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought