várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LÉVA

 

(szlovák: Levice, német: Lewenz)

GPS: 48°13'18.9"N 18°36'05.0"E

48.221907, 18.601398

 

 

 

 

    1156-ban IV. Béla király parancsára, ispáni központot létesítettek, aminek kőből húzták fel a falait. 1271-ben II. Ottokár cseh király serege ostromolta, de a védők visszaverték a rohamokat. Csák nembeli Máté nagyúr 1312 körül elfoglalta, tőle 1321-ben, Amadé fia Miklós vette el. A lévai vár Luxemburgi Zsigmond trónra kerülése után váltott gazdát, mikor is Sárói László tulajdonába került. Léva vára a végvárrendszerben fontos hadászati szerepet kapott, kapitánysága élére mindig neves főurak kerültek. 1549 nyarán elfoglalták a királyi csapatok, később 1568-ban a letartóztatott Dobó István a jól megerősített Léva várába menekült. 1605-ben Bocskai István hajdúkatonái, 1619-ben Bethlen Gábor erdélyi fejedelem csapatai foglalták el az erősséget. 1663 őszén, Bartakovich Gáspár lévai kapitány ágyúlövés nélkül átadta a törököknek, akiktől egy év múlva Souches generális vette vissza. 1682-ben rövid ideig Thököly Imre lovasai tartották megszállva. 1702-ben felrobbantották, de védhető állapotban maradt. 1703 őszén volt utolsó katonai szerepe, amikor rövid ostrom után megszállta Ocskay László.

    Végig a főúton haladva, a Tesco áruházzal szemben a lámpás kereszteződés túloldalán találjuk. Autónkat legjobb az áruház parkolójában hagyni.

 Körben alaposan benőtték a fák és elég illúzióromboló mellette a lakótelep, de a kapun belépve könnyen túltehetjük magunkat a megrázkódtatáson.  Még romjaiban is csodás. A várhoz tartozik a Barsi múzeum vártörténeti kiállítással.

Nyitva:

www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=4&smi=308039&ami=308039&llt=1&idp=2101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints