várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LÉVA

 

(szlovák: Levice, német: Lewenz)

GPS: 48°13'18.9"N 18°36'05.0"E

48.221907, 18.601398

 

 

 

 

    1156-ban IV. Béla király parancsára, ispáni központot létesítettek, aminek kőből húzták fel a falait. 1271-ben II. Ottokár cseh király serege ostromolta, de a védők visszaverték a rohamokat. Csák nembeli Máté nagyúr 1312 körül elfoglalta, tőle 1321-ben, Amadé fia Miklós vette el. A lévai vár Luxemburgi Zsigmond trónra kerülése után váltott gazdát, mikor is Sárói László tulajdonába került. Léva vára a végvárrendszerben fontos hadászati szerepet kapott, kapitánysága élére mindig neves főurak kerültek. 1549 nyarán elfoglalták a királyi csapatok, később 1568-ban a letartóztatott Dobó István a jól megerősített Léva várába menekült. 1605-ben Bocskai István hajdúkatonái, 1619-ben Bethlen Gábor erdélyi fejedelem csapatai foglalták el az erősséget. 1663 őszén, Bartakovich Gáspár lévai kapitány ágyúlövés nélkül átadta a törököknek, akiktől egy év múlva Souches generális vette vissza. 1682-ben rövid ideig Thököly Imre lovasai tartották megszállva. 1702-ben felrobbantották, de védhető állapotban maradt. 1703 őszén volt utolsó katonai szerepe, amikor rövid ostrom után megszállta Ocskay László.

    Végig a főúton haladva, a Tesco áruházzal szemben a lámpás kereszteződés túloldalán találjuk. Autónkat legjobb az áruház parkolójában hagyni.

 Körben alaposan benőtték a fák és elég illúzióromboló mellette a lakótelep, de a kapun belépve könnyen túltehetjük magunkat a megrázkódtatáson.  Még romjaiban is csodás. A várhoz tartozik a Barsi múzeum vártörténeti kiállítással.

Nyitva:

www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=4&smi=308039&ami=308039&llt=1&idp=2101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?