várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LÉVA

 

(szlovák: Levice, német: Lewenz)

GPS: 48°13'18.9"N 18°36'05.0"E

48.221907, 18.601398

 

 

 

 

    1156-ban IV. Béla király parancsára, ispáni központot létesítettek, aminek kőből húzták fel a falait. 1271-ben II. Ottokár cseh király serege ostromolta, de a védők visszaverték a rohamokat. Csák nembeli Máté nagyúr 1312 körül elfoglalta, tőle 1321-ben, Amadé fia Miklós vette el. A lévai vár Luxemburgi Zsigmond trónra kerülése után váltott gazdát, mikor is Sárói László tulajdonába került. Léva vára a végvárrendszerben fontos hadászati szerepet kapott, kapitánysága élére mindig neves főurak kerültek. 1549 nyarán elfoglalták a királyi csapatok, később 1568-ban a letartóztatott Dobó István a jól megerősített Léva várába menekült. 1605-ben Bocskai István hajdúkatonái, 1619-ben Bethlen Gábor erdélyi fejedelem csapatai foglalták el az erősséget. 1663 őszén, Bartakovich Gáspár lévai kapitány ágyúlövés nélkül átadta a törököknek, akiktől egy év múlva Souches generális vette vissza. 1682-ben rövid ideig Thököly Imre lovasai tartották megszállva. 1702-ben felrobbantották, de védhető állapotban maradt. 1703 őszén volt utolsó katonai szerepe, amikor rövid ostrom után megszállta Ocskay László.

    Végig a főúton haladva, a Tesco áruházzal szemben a lámpás kereszteződés túloldalán találjuk. Autónkat legjobb az áruház parkolójában hagyni.

 Körben alaposan benőtték a fák és elég illúzióromboló mellette a lakótelep, de a kapun belépve könnyen túltehetjük magunkat a megrázkódtatáson.  Még romjaiban is csodás. A várhoz tartozik a Barsi múzeum vártörténeti kiállítással.

Nyitva:

www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=4&smi=308039&ami=308039&llt=1&idp=2101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj