várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

LÉVA

 

(szlovák: Levice, német: Lewenz)

GPS: 48°13'18.9"N 18°36'05.0"E

48.221907, 18.601398

 

 

 

 

    1156-ban IV. Béla király parancsára, ispáni központot létesítettek, aminek kőből húzták fel a falait. 1271-ben II. Ottokár cseh király serege ostromolta, de a védők visszaverték a rohamokat. Csák nembeli Máté nagyúr 1312 körül elfoglalta, tőle 1321-ben, Amadé fia Miklós vette el. A lévai vár Luxemburgi Zsigmond trónra kerülése után váltott gazdát, mikor is Sárói László tulajdonába került. Léva vára a végvárrendszerben fontos hadászati szerepet kapott, kapitánysága élére mindig neves főurak kerültek. 1549 nyarán elfoglalták a királyi csapatok, később 1568-ban a letartóztatott Dobó István a jól megerősített Léva várába menekült. 1605-ben Bocskai István hajdúkatonái, 1619-ben Bethlen Gábor erdélyi fejedelem csapatai foglalták el az erősséget. 1663 őszén, Bartakovich Gáspár lévai kapitány ágyúlövés nélkül átadta a törököknek, akiktől egy év múlva Souches generális vette vissza. 1682-ben rövid ideig Thököly Imre lovasai tartották megszállva. 1702-ben felrobbantották, de védhető állapotban maradt. 1703 őszén volt utolsó katonai szerepe, amikor rövid ostrom után megszállta Ocskay László.

    Végig a főúton haladva, a Tesco áruházzal szemben a lámpás kereszteződés túloldalán találjuk. Autónkat legjobb az áruház parkolójában hagyni.

 Körben alaposan benőtték a fák és elég illúzióromboló mellette a lakótelep, de a kapun belépve könnyen túltehetjük magunkat a megrázkódtatáson.  Még romjaiban is csodás. A várhoz tartozik a Barsi múzeum vártörténeti kiállítással.

Nyitva:

www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=4&smi=308039&ami=308039&llt=1&idp=2101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!