várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

MAGYARGYERŐMONOSTOR

(román: Mănăstireni, német: Ungarisch Klosterdorf, Deutsch Klosterdorf)

GPS: 46°46'47.4"N 23°05'18.1"E

46.779844, 23.088357

    A tatárjárás során elpusztult 1196-os monostor pótlására a Gyerőffy család adományaiból építettek templomot a helyiek. A szentélyt az 1700-as évek elején lerombolták, újjáépítése 1734-ben történt, tornya pedig 1770-re készült el. Csodálatos kazettás mennyezetét és a karzatot Umling Lőrinc festette. A templom külső déli falán megfigyelhető napóra és a szobrok feltehetően a tatárjárás előtti templomból maradt ránk. Ovális, támpillérekkel megerősített várfala 1661-ben még ellenállt a tatárok támadásának, ám Mária Terézia lebontatta. Bár később újraépítették, mára csak egy erősen visszabontott, cseréppel fedett várfal veszi körül.

    Magyarvalkó mellett találjuk a települést amelynek főútjáról letérve, egy kis hídon áthajtva jutunk a templomhoz. A kulcsokat, az utacska jobb oldalán, a templom előtti utolsó házban találjuk. Nyugodtan kiabáljunk, vagy menjünk be a kapun, mert a néni erősen nagyothall. Belépés ingyenes, parkolni az út szélén lehet.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...