várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

MAGYARGYERŐMONOSTOR

(román: Mănăstireni, német: Ungarisch Klosterdorf, Deutsch Klosterdorf)

GPS: 46°46'47.4"N 23°05'18.1"E

46.779844, 23.088357

    A tatárjárás során elpusztult 1196-os monostor pótlására a Gyerőffy család adományaiból építettek templomot a helyiek. A szentélyt az 1700-as évek elején lerombolták, újjáépítése 1734-ben történt, tornya pedig 1770-re készült el. Csodálatos kazettás mennyezetét és a karzatot Umling Lőrinc festette. A templom külső déli falán megfigyelhető napóra és a szobrok feltehetően a tatárjárás előtti templomból maradt ránk. Ovális, támpillérekkel megerősített várfala 1661-ben még ellenállt a tatárok támadásának, ám Mária Terézia lebontatta. Bár később újraépítették, mára csak egy erősen visszabontott, cseréppel fedett várfal veszi körül.

    Magyarvalkó mellett találjuk a települést amelynek főútjáról letérve, egy kis hídon áthajtva jutunk a templomhoz. A kulcsokat, az utacska jobb oldalán, a templom előtti utolsó házban találjuk. Nyugodtan kiabáljunk, vagy menjünk be a kapun, mert a néni erősen nagyothall. Belépés ingyenes, parkolni az út szélén lehet.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought