várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NAGYKEREKI

GPS: 47°11'15.9"N 21°48'01.4"E

47.187738, 21.800384

   

    Az Ártándyak palánkkal védett kúriájukat az 1440-es évekre várkastéllyá építették át. Bocskai István 1578-ban szerezte meg a birtokot és a földszintes, saroktornyos várkastélyt reneszánsz stílusban átalakítva fallal és vizesárokkal vette körül. Bocskairól Báthori Gábor erdélyi fejedelemre szállt, aki 1628-ban Bethlen Gábor öccsének, Istvánnak adományozta, tőle hozományaként Zólyomi Dávidhoz került. A vár 1660-ban Szejdi pasa ostroma során komoly károkat szenvedet, majd az elhanyagolt épület Perényi Gáborné Zólyomi Erzsébethez került. A család kihalásával az erdélyi fejedelmi kincstáré lett. Az 1720–30-as években a falu földesura Joseph Kiczing császári hadbiztos és a káplán lakott a falai között. 1749-ben id. Hodossy János kunkapitány vásárolta meg, de a vár falai nem lettek helyreállítva. A folyamatosan pusztuló lakóépület helyére 1752–84 között emeltek barokk kastélyt. A XIX. században Csanády Sándor tulajdonolta épületet 1850-ben klasszicista kocsifeljáróval bővítették, majd 1870-ben neobarokk stílusban építették át. A kastély 1878–1929 között a Lakatos családé, a háború alatt pedig mezőgazdasági célokat szolgált. A vár maradék falait 1945 után hordták szét. A kastélyt 1959–1962 között állították helyre, jelenleg könyvtár és múzeum.

    Nagykerekin a Református templom után az Arany János útra kell lefordulni. Az út a várkastélyhoz vezet, ahol ingyenesen parkolhatunk.

Nyitva: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varnyitva5.pdf

Belépő: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varbelepo.pdf

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...