várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NAGYKEREKI

GPS: 47°11'15.9"N 21°48'01.4"E

47.187738, 21.800384

   

    Az Ártándyak palánkkal védett kúriájukat az 1440-es évekre várkastéllyá építették át. Bocskai István 1578-ban szerezte meg a birtokot és a földszintes, saroktornyos várkastélyt reneszánsz stílusban átalakítva fallal és vizesárokkal vette körül. Bocskairól Báthori Gábor erdélyi fejedelemre szállt, aki 1628-ban Bethlen Gábor öccsének, Istvánnak adományozta, tőle hozományaként Zólyomi Dávidhoz került. A vár 1660-ban Szejdi pasa ostroma során komoly károkat szenvedet, majd az elhanyagolt épület Perényi Gáborné Zólyomi Erzsébethez került. A család kihalásával az erdélyi fejedelmi kincstáré lett. Az 1720–30-as években a falu földesura Joseph Kiczing császári hadbiztos és a káplán lakott a falai között. 1749-ben id. Hodossy János kunkapitány vásárolta meg, de a vár falai nem lettek helyreállítva. A folyamatosan pusztuló lakóépület helyére 1752–84 között emeltek barokk kastélyt. A XIX. században Csanády Sándor tulajdonolta épületet 1850-ben klasszicista kocsifeljáróval bővítették, majd 1870-ben neobarokk stílusban építették át. A kastély 1878–1929 között a Lakatos családé, a háború alatt pedig mezőgazdasági célokat szolgált. A vár maradék falait 1945 után hordták szét. A kastélyt 1959–1962 között állították helyre, jelenleg könyvtár és múzeum.

    Nagykerekin a Református templom után az Arany János útra kell lefordulni. Az út a várkastélyhoz vezet, ahol ingyenesen parkolhatunk.

Nyitva: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varnyitva5.pdf

Belépő: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varbelepo.pdf

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought