várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NAGYKEREKI

GPS: 47°11'15.9"N 21°48'01.4"E

47.187738, 21.800384

   

    Az Ártándyak palánkkal védett kúriájukat az 1440-es évekre várkastéllyá építették át. Bocskai István 1578-ban szerezte meg a birtokot és a földszintes, saroktornyos várkastélyt reneszánsz stílusban átalakítva fallal és vizesárokkal vette körül. Bocskairól Báthori Gábor erdélyi fejedelemre szállt, aki 1628-ban Bethlen Gábor öccsének, Istvánnak adományozta, tőle hozományaként Zólyomi Dávidhoz került. A vár 1660-ban Szejdi pasa ostroma során komoly károkat szenvedet, majd az elhanyagolt épület Perényi Gáborné Zólyomi Erzsébethez került. A család kihalásával az erdélyi fejedelmi kincstáré lett. Az 1720–30-as években a falu földesura Joseph Kiczing császári hadbiztos és a káplán lakott a falai között. 1749-ben id. Hodossy János kunkapitány vásárolta meg, de a vár falai nem lettek helyreállítva. A folyamatosan pusztuló lakóépület helyére 1752–84 között emeltek barokk kastélyt. A XIX. században Csanády Sándor tulajdonolta épületet 1850-ben klasszicista kocsifeljáróval bővítették, majd 1870-ben neobarokk stílusban építették át. A kastély 1878–1929 között a Lakatos családé, a háború alatt pedig mezőgazdasági célokat szolgált. A vár maradék falait 1945 után hordták szét. A kastélyt 1959–1962 között állították helyre, jelenleg könyvtár és múzeum.

    Nagykerekin a Református templom után az Arany János útra kell lefordulni. Az út a várkastélyhoz vezet, ahol ingyenesen parkolhatunk.

Nyitva: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varnyitva5.pdf

Belépő: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varbelepo.pdf

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints