várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

NAGYKEREKI

GPS: 47°11'15.9"N 21°48'01.4"E

47.187738, 21.800384

   

    Az Ártándyak palánkkal védett kúriájukat az 1440-es évekre várkastéllyá építették át. Bocskai István 1578-ban szerezte meg a birtokot és a földszintes, saroktornyos várkastélyt reneszánsz stílusban átalakítva fallal és vizesárokkal vette körül. Bocskairól Báthori Gábor erdélyi fejedelemre szállt, aki 1628-ban Bethlen Gábor öccsének, Istvánnak adományozta, tőle hozományaként Zólyomi Dávidhoz került. A vár 1660-ban Szejdi pasa ostroma során komoly károkat szenvedet, majd az elhanyagolt épület Perényi Gáborné Zólyomi Erzsébethez került. A család kihalásával az erdélyi fejedelmi kincstáré lett. Az 1720–30-as években a falu földesura Joseph Kiczing császári hadbiztos és a káplán lakott a falai között. 1749-ben id. Hodossy János kunkapitány vásárolta meg, de a vár falai nem lettek helyreállítva. A folyamatosan pusztuló lakóépület helyére 1752–84 között emeltek barokk kastélyt. A XIX. században Csanády Sándor tulajdonolta épületet 1850-ben klasszicista kocsifeljáróval bővítették, majd 1870-ben neobarokk stílusban építették át. A kastély 1878–1929 között a Lakatos családé, a háború alatt pedig mezőgazdasági célokat szolgált. A vár maradék falait 1945 után hordták szét. A kastélyt 1959–1962 között állították helyre, jelenleg könyvtár és múzeum.

    Nagykerekin a Református templom után az Arany János útra kell lefordulni. Az út a várkastélyhoz vezet, ahol ingyenesen parkolhatunk.

Nyitva: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varnyitva5.pdf

Belépő: http://www.nagykereki.hu/public/hirdet/varbelepo.pdf

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!