várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

GESZT

GPS: 46°53'00.6"N 21°34'43.6"E

46.883486, 21.578769

    A háromszintes, „L” alaprajzú barokk és copf stílusú kastélyt ifj. Tisza László és felesége széki Teleki Katalin grófnő kezdték el építeni a XVIII. század második felében. Az 1770-re elkészült épületet tulajdonosai többször is átalakították, ennek során készült 1860 nyarán a keleti szárny terasza is. 1902-ben gróf Tisza István bevezettette a villanyáramot és új hideg-meleg vizes tartályt építettek a padlástérben. A nyílászárók cseréje már unokája gróf Tisza Lajos Kálmán nevéhez fűződik. 27 hektáros parkját a XIX. század elején alakították ki és itt készült el az az ország első teniszpályája. Tisza Domokos tanítójaként a kastély melletti apró házban lakott 1851-ben Arany János, aki legenda szerint itt írta az Ágnes asszony című balladáját. A Tisza család 1944. október 6-án hagyta el végérvényesen a kastélyt, ami 1945-ig az orosz hadsereg tulajdonát képezte. Az oroszok jelentős pusztítást végeztek az épületben, a nyári lakot pedig egyszerűen felégették (a ma látható kis házikó hiteles rekonstrukció). 1946-1948 között egyetemi diáküdülő, 1954-től iskola, tanári lakás, könyvtár és művelődési ház kapott helyet falai között. 2017-től a református egyház tulajdona.

    Geszten a Polgármesteri Hivatal előtt lévő buszmegálló után forduljunk balra. A kis út végén a kereszteződésnél hajtsunk egyenesen, majd kövessük az út balos ívét. 100 méter megtétele után a kastély bejáratához jutunk. A kapu előtt ingyenes parkolási lehetőség van. Az épület nem, csak a parkja látogatható. Belépő nincs, a biztonsági szolgálat ad engedélyt a kastély körülsétálására.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!