várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

GESZT

GPS: 46°53'00.6"N 21°34'43.6"E

46.883486, 21.578769

    A háromszintes, „L” alaprajzú barokk és copf stílusú kastélyt ifj. Tisza László és felesége széki Teleki Katalin grófnő kezdték el építeni a XVIII. század második felében. Az 1770-re elkészült épületet tulajdonosai többször is átalakították, ennek során készült 1860 nyarán a keleti szárny terasza is. 1902-ben gróf Tisza István bevezettette a villanyáramot és új hideg-meleg vizes tartályt építettek a padlástérben. A nyílászárók cseréje már unokája gróf Tisza Lajos Kálmán nevéhez fűződik. 27 hektáros parkját a XIX. század elején alakították ki és itt készült el az az ország első teniszpályája. Tisza Domokos tanítójaként a kastély melletti apró házban lakott 1851-ben Arany János, aki legenda szerint itt írta az Ágnes asszony című balladáját. A Tisza család 1944. október 6-án hagyta el végérvényesen a kastélyt, ami 1945-ig az orosz hadsereg tulajdonát képezte. Az oroszok jelentős pusztítást végeztek az épületben, a nyári lakot pedig egyszerűen felégették (a ma látható kis házikó hiteles rekonstrukció). 1946-1948 között egyetemi diáküdülő, 1954-től iskola, tanári lakás, könyvtár és művelődési ház kapott helyet falai között. 2017-től a református egyház tulajdona.

    Geszten a Polgármesteri Hivatal előtt lévő buszmegálló után forduljunk balra. A kis út végén a kereszteződésnél hajtsunk egyenesen, majd kövessük az út balos ívét. 100 méter megtétele után a kastély bejáratához jutunk. A kapu előtt ingyenes parkolási lehetőség van. Az épület nem, csak a parkja látogatható. Belépő nincs, a biztonsági szolgálat ad engedélyt a kastély körülsétálására.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?