várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

GESZT

GPS: 46°53'00.6"N 21°34'43.6"E

46.883486, 21.578769

    A háromszintes, „L” alaprajzú barokk és copf stílusú kastélyt ifj. Tisza László és felesége széki Teleki Katalin grófnő kezdték el építeni a XVIII. század második felében. Az 1770-re elkészült épületet tulajdonosai többször is átalakították, ennek során készült 1860 nyarán a keleti szárny terasza is. 1902-ben gróf Tisza István bevezettette a villanyáramot és új hideg-meleg vizes tartályt építettek a padlástérben. A nyílászárók cseréje már unokája gróf Tisza Lajos Kálmán nevéhez fűződik. 27 hektáros parkját a XIX. század elején alakították ki és itt készült el az az ország első teniszpályája. Tisza Domokos tanítójaként a kastély melletti apró házban lakott 1851-ben Arany János, aki legenda szerint itt írta az Ágnes asszony című balladáját. A Tisza család 1944. október 6-án hagyta el végérvényesen a kastélyt, ami 1945-ig az orosz hadsereg tulajdonát képezte. Az oroszok jelentős pusztítást végeztek az épületben, a nyári lakot pedig egyszerűen felégették (a ma látható kis házikó hiteles rekonstrukció). 1946-1948 között egyetemi diáküdülő, 1954-től iskola, tanári lakás, könyvtár és művelődési ház kapott helyet falai között. 2017-től a református egyház tulajdona.

    Geszten a Polgármesteri Hivatal előtt lévő buszmegálló után forduljunk balra. A kis út végén a kereszteződésnél hajtsunk egyenesen, majd kövessük az út balos ívét. 100 méter megtétele után a kastély bejáratához jutunk. A kapu előtt ingyenes parkolási lehetőség van. Az épület nem, csak a parkja látogatható. Belépő nincs, a biztonsági szolgálat ad engedélyt a kastély körülsétálására.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!