várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

GESZT

GPS: 46°53'00.6"N 21°34'43.6"E

46.883486, 21.578769

    A háromszintes, „L” alaprajzú barokk és copf stílusú kastélyt ifj. Tisza László és felesége széki Teleki Katalin grófnő kezdték el építeni a XVIII. század második felében. Az 1770-re elkészült épületet tulajdonosai többször is átalakították, ennek során készült 1860 nyarán a keleti szárny terasza is. 1902-ben gróf Tisza István bevezettette a villanyáramot és új hideg-meleg vizes tartályt építettek a padlástérben. A nyílászárók cseréje már unokája gróf Tisza Lajos Kálmán nevéhez fűződik. 27 hektáros parkját a XIX. század elején alakították ki és itt készült el az az ország első teniszpályája. Tisza Domokos tanítójaként a kastély melletti apró házban lakott 1851-ben Arany János, aki legenda szerint itt írta az Ágnes asszony című balladáját. A Tisza család 1944. október 6-án hagyta el végérvényesen a kastélyt, ami 1945-ig az orosz hadsereg tulajdonát képezte. Az oroszok jelentős pusztítást végeztek az épületben, a nyári lakot pedig egyszerűen felégették (a ma látható kis házikó hiteles rekonstrukció). 1946-1948 között egyetemi diáküdülő, 1954-től iskola, tanári lakás, könyvtár és művelődési ház kapott helyet falai között. 2017-től a református egyház tulajdona.

    Geszten a Polgármesteri Hivatal előtt lévő buszmegálló után forduljunk balra. A kis út végén a kereszteződésnél hajtsunk egyenesen, majd kövessük az út balos ívét. 100 méter megtétele után a kastély bejáratához jutunk. A kapu előtt ingyenes parkolási lehetőség van. Az épület nem, csak a parkja látogatható. Belépő nincs, a biztonsági szolgálat ad engedélyt a kastély körülsétálására.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj