várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

JÓKŐ

 

(szlovák: Dobrá Voda, német: Schwarzenstein)

GPS: 48°36'34.9"N 17°31'44.1"E

48.609690, 17.528914

 

    1316-ban az erősség urát Nagy Aba fiát Miklóst megvakították, ezért Csák Máté serege ostrom alá vette Jókőt. Ekkor történt a vár első okleveles említése. A következő esztendőben a királyi csapatok a hatalmába került. 1386-tól Anjou Mária királynő és férje, Luxemburgi Zsigmond elzálogosította. A középkor további évszázadaiban mindvégig magánkézben volt, mivel a XVI. században távol esett a török hódoltság területeitől. A Lipót császár által elrendelt várrombolási parancstól is megmenekült. II. Rákóczi Ferenc szabadságharca után az Erdődy főnemesi családé. Egy XVIII. századi tűzvész óta lakatlan, bár a legenda szerint éjszakánként a várúr szelleme megjelenik a falakon.

    Dobra Voda településen végighajtva, a templom jobb oldalánál haladjunk el. Ezután a 16-os számú háznál forduljunk balra, majd a hamarosan kettéágazó útról, a villanyoszlop jobb oldalán menjünk tovább egészen az utolsó házig. Itt parkoljunk (ha a sorompó nyitva van, behajthatunk a műútra). A műúton sétálva egy nagy jobbos kanyar előtt, balra lévő tisztásnál kell betérni az erdőbe. Az ösvényen haladva kb. 10 perc után balra egy kisebb út ágazik ki, erre térjünk le és pár perc után a hatalmas falakhoz érünk. Kellemes séta, a parkolótól indulva kb. 30-35 perc. 

Csodálatos, monumentális falmaradványok. A helybéli fiatalok gyakran vívnak harcot kedvtelésből a falak között, ezért ne lepődjünk meg, ha fura öltözetű gyerekeket látunk.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?