várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

JÓKŐ

 

(szlovák: Dobrá Voda, német: Schwarzenstein)

GPS: 48°36'34.9"N 17°31'44.1"E

48.609690, 17.528914

 

    1316-ban az erősség urát Nagy Aba fiát Miklóst megvakították, ezért Csák Máté serege ostrom alá vette Jókőt. Ekkor történt a vár első okleveles említése. A következő esztendőben a királyi csapatok a hatalmába került. 1386-tól Anjou Mária királynő és férje, Luxemburgi Zsigmond elzálogosította. A középkor további évszázadaiban mindvégig magánkézben volt, mivel a XVI. században távol esett a török hódoltság területeitől. A Lipót császár által elrendelt várrombolási parancstól is megmenekült. II. Rákóczi Ferenc szabadságharca után az Erdődy főnemesi családé. Egy XVIII. századi tűzvész óta lakatlan, bár a legenda szerint éjszakánként a várúr szelleme megjelenik a falakon.

    Dobra Voda településen végighajtva, a templom jobb oldalánál haladjunk el. Ezután a 16-os számú háznál forduljunk balra, majd a hamarosan kettéágazó útról, a villanyoszlop jobb oldalán menjünk tovább egészen az utolsó házig. Itt parkoljunk (ha a sorompó nyitva van, behajthatunk a műútra). A műúton sétálva egy nagy jobbos kanyar előtt, balra lévő tisztásnál kell betérni az erdőbe. Az ösvényen haladva kb. 10 perc után balra egy kisebb út ágazik ki, erre térjünk le és pár perc után a hatalmas falakhoz érünk. Kellemes séta, a parkolótól indulva kb. 30-35 perc. 

Csodálatos, monumentális falmaradványok. A helybéli fiatalok gyakran vívnak harcot kedvtelésből a falak között, ezért ne lepődjünk meg, ha fura öltözetű gyerekeket látunk.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints