várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

JÓKŐ

 

(szlovák: Dobrá Voda, német: Schwarzenstein)

GPS: 48°36'34.9"N 17°31'44.1"E

48.609690, 17.528914

 

    1316-ban az erősség urát Nagy Aba fiát Miklóst megvakították, ezért Csák Máté serege ostrom alá vette Jókőt. Ekkor történt a vár első okleveles említése. A következő esztendőben a királyi csapatok a hatalmába került. 1386-tól Anjou Mária királynő és férje, Luxemburgi Zsigmond elzálogosította. A középkor további évszázadaiban mindvégig magánkézben volt, mivel a XVI. században távol esett a török hódoltság területeitől. A Lipót császár által elrendelt várrombolási parancstól is megmenekült. II. Rákóczi Ferenc szabadságharca után az Erdődy főnemesi családé. Egy XVIII. századi tűzvész óta lakatlan, bár a legenda szerint éjszakánként a várúr szelleme megjelenik a falakon.

    Dobra Voda településen végighajtva, a templom jobb oldalánál haladjunk el. Ezután a 16-os számú háznál forduljunk balra, majd a hamarosan kettéágazó útról, a villanyoszlop jobb oldalán menjünk tovább egészen az utolsó házig. Itt parkoljunk (ha a sorompó nyitva van, behajthatunk a műútra). A műúton sétálva egy nagy jobbos kanyar előtt, balra lévő tisztásnál kell betérni az erdőbe. Az ösvényen haladva kb. 10 perc után balra egy kisebb út ágazik ki, erre térjünk le és pár perc után a hatalmas falakhoz érünk. Kellemes séta, a parkolótól indulva kb. 30-35 perc. 

Csodálatos, monumentális falmaradványok. A helybéli fiatalok gyakran vívnak harcot kedvtelésből a falak között, ezért ne lepődjünk meg, ha fura öltözetű gyerekeket látunk.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj