várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

JÓKŐ

 

(szlovák: Dobrá Voda, német: Schwarzenstein)

GPS: 48°36'34.9"N 17°31'44.1"E

48.609690, 17.528914

 

    1316-ban az erősség urát Nagy Aba fiát Miklóst megvakították, ezért Csák Máté serege ostrom alá vette Jókőt. Ekkor történt a vár első okleveles említése. A következő esztendőben a királyi csapatok a hatalmába került. 1386-tól Anjou Mária királynő és férje, Luxemburgi Zsigmond elzálogosította. A középkor további évszázadaiban mindvégig magánkézben volt, mivel a XVI. században távol esett a török hódoltság területeitől. A Lipót császár által elrendelt várrombolási parancstól is megmenekült. II. Rákóczi Ferenc szabadságharca után az Erdődy főnemesi családé. Egy XVIII. századi tűzvész óta lakatlan, bár a legenda szerint éjszakánként a várúr szelleme megjelenik a falakon.

    Dobra Voda településen végighajtva, a templom jobb oldalánál haladjunk el. Ezután a 16-os számú háznál forduljunk balra, majd a hamarosan kettéágazó útról, a villanyoszlop jobb oldalán menjünk tovább egészen az utolsó házig. Itt parkoljunk (ha a sorompó nyitva van, behajthatunk a műútra). A műúton sétálva egy nagy jobbos kanyar előtt, balra lévő tisztásnál kell betérni az erdőbe. Az ösvényen haladva kb. 10 perc után balra egy kisebb út ágazik ki, erre térjünk le és pár perc után a hatalmas falakhoz érünk. Kellemes séta, a parkolótól indulva kb. 30-35 perc. 

Csodálatos, monumentális falmaradványok. A helybéli fiatalok gyakran vívnak harcot kedvtelésből a falak között, ezért ne lepődjünk meg, ha fura öltözetű gyerekeket látunk.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!