várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

VÁGVÁR

(szlovák: Považské Podhradie)

GPS: 49°08'43.5"N 18°27'29.2"E

49.145418, 18.458105

 

 

     A falu felett a XIII. században emelt erősség Csák Máté tulajdonában volt, majd 1321-től királyi vár lett. Várnagya volt többek között Gerencséri Gógán mester és Ányán mester, Ugali Pál országbírói ítélőmester és Mezőlaki Zámbó Miklós.  A XV. század közepén Hunyadi Mátyás király a Podmaniczkyaknak adományozta, akik 1526 után rablóvárrá változtatták. Az 1534-ben leégett, de hamarosan újjáépített vár a XVI. század közepén újra a királyhoz kerül aki Serédy Gáspárnak adja át. Serédy halála után házasság révén került a Balassák tulajdonába. 1582. május 6-án itt tartották esküvőiket Balassi Bálint húgai, a 14 esztendős Anna és a 17 éves Mária. A XVII. században a család elhagyta a várat és a várhegy alatt újonnan épített kastélyba tette át a székhelyét. 1684-ben császári csapatok szállták meg az erősséget és felrobbantották falait. A vár többé nem épült újjá.   

    A várhegynél lévő templomnál tábla jelzi a várat. Kb. 300 méter megtétele után, egy újabb ezúttal jóval nagyobb ismertető táblánál parkolhatunk. Innen a sárga jelzést követve meredek úton, kb. 30 perc alatt jutunk fel a romhoz.

  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?