várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

VÁGVÁR

(szlovák: Považské Podhradie)

GPS: 49°08'43.5"N 18°27'29.2"E

49.145418, 18.458105

 

 

     A falu felett a XIII. században emelt erősség Csák Máté tulajdonában volt, majd 1321-től királyi vár lett. Várnagya volt többek között Gerencséri Gógán mester és Ányán mester, Ugali Pál országbírói ítélőmester és Mezőlaki Zámbó Miklós.  A XV. század közepén Hunyadi Mátyás király a Podmaniczkyaknak adományozta, akik 1526 után rablóvárrá változtatták. Az 1534-ben leégett, de hamarosan újjáépített vár a XVI. század közepén újra a királyhoz kerül aki Serédy Gáspárnak adja át. Serédy halála után házasság révén került a Balassák tulajdonába. 1582. május 6-án itt tartották esküvőiket Balassi Bálint húgai, a 14 esztendős Anna és a 17 éves Mária. A XVII. században a család elhagyta a várat és a várhegy alatt újonnan épített kastélyba tette át a székhelyét. 1684-ben császári csapatok szállták meg az erősséget és felrobbantották falait. A vár többé nem épült újjá.   

    A várhegynél lévő templomnál tábla jelzi a várat. Kb. 300 méter megtétele után, egy újabb ezúttal jóval nagyobb ismertető táblánál parkolhatunk. Innen a sárga jelzést követve meredek úton, kb. 30 perc alatt jutunk fel a romhoz.

  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj