várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

LITVA

 

(szlovák: Litava)

GPS: 49°09'38.5"N 18°41'04.5"E

49.160681, 18.684571

 

    Litva várának első épületei 1242 után épültek a völgy fölé emelkedő meredek sziklagerincen. Az erődítést 1302-ben elfoglalták Máté nagyúr katonái, 1318-ban Csák Máté tulajdona, majd 1321-től kezdve az uralkodó birtokába került. Az 1400-as években gyakran cserélt gazdát, majd 1523 után Szapolyai szerezte meg a birtokot. Az 1600-as években, mint uradalmi központ töltött be fontosabb szerepet, 1683-ban itt tartották meg Trencsén vármegye nemesi közgyűlését. Az 1700-as évek elején a felkelő kurucok hatalmában állt, a szabadságharc bukása után elkerülte a lerombolást.

   Lietava falu végén, a buszmegállóval szemben kis tábla jelzi az utat a hatalmas várhoz. Parkolás az út mellett lehetséges. A 35-40 perces séta elején egy mezőt átszelő széles úton haladjunk, majd egy trafónál jobbra térjünk be az erdei ösvényre. Itt már meredekebbé válik az utacska. Az elágazásnál, forduljunk jobbra (tábla jelzi az irányt) és hamarosan a csodás romokhoz érünk.

 Fantasztikus kilátás, csodás látnivaló. A közeli Rajecke-n szép környezetben autós kempinget találunk, ahol sátorozhatunk.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj