várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZEPES

 

(szlovák: Spišský hrad, németül: Zipser Burg)

GPS: 48°59'58.5"N 20°46'02.7"E

48.999576, 20.767415

 

 

   Már messziről feltűnik Szapolyai János szülőhelye, ami nemcsak Szlovákia, hanem egész Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vára. Az erődítés alapjait a XII. század első felében rakták le, ám ez egy földrengés során elpusztult. Az újjáépített vár már nemcsak a természetnek, hanem a tatároknak is sikeresen ellenállt. A török hódoltság idején nem volt fontos katonai szerepe, főnemesi birtokközpontként működött. 1604-ben Bocskai hajdúi, majd 1644-ben I. Rákóczi György seregei is sikertelenül ostromolták az addigra elavult védművekkel rendelkező erősséget. 1702-ben a haditanács a lerombolásáról rendelkezett, ám erre a kuruc felkelés miatt nem került sor. A sors fintora, hogy pusztulását nem háború, henem a békeidőben pálinkát főző részeg katonák által okozott tűzvész okozta 1780-ban. 

   A főútról a Hrad táblánál balra, az út felvisz az ingyenes parkolóig. Ha Markusovce felől érkezünk, a várral szemben is van parkoló, de drága és sokat kell sétálni a kapuig.

 A parkolásért fizetni kell.

Nyitva,belépő: https://www.spisskyhrad.com/english/spis-castle/

  Csodálatos a vár középszerű kiállítással, de az ódon falak övezte területen a gyerekek kedvükre kijátszhatják magukat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?