várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZEPES

 

(szlovák: Spišský hrad, németül: Zipser Burg)

GPS: 48°59'58.5"N 20°46'02.7"E

48.999576, 20.767415

 

 

   Már messziről feltűnik Szapolyai János szülőhelye, ami nemcsak Szlovákia, hanem egész Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vára. Az erődítés alapjait a XII. század első felében rakták le, ám ez egy földrengés során elpusztult. Az újjáépített vár már nemcsak a természetnek, hanem a tatároknak is sikeresen ellenállt. A török hódoltság idején nem volt fontos katonai szerepe, főnemesi birtokközpontként működött. 1604-ben Bocskai hajdúi, majd 1644-ben I. Rákóczi György seregei is sikertelenül ostromolták az addigra elavult védművekkel rendelkező erősséget. 1702-ben a haditanács a lerombolásáról rendelkezett, ám erre a kuruc felkelés miatt nem került sor. A sors fintora, hogy pusztulását nem háború, henem a békeidőben pálinkát főző részeg katonák által okozott tűzvész okozta 1780-ban. 

   A főútról a Hrad táblánál balra, az út felvisz az ingyenes parkolóig. Ha Markusovce felől érkezünk, a várral szemben is van parkoló, de drága és sokat kell sétálni a kapuig.

 A parkolásért fizetni kell.

Nyitva,belépő: https://www.spisskyhrad.com/english/spis-castle/

  Csodálatos a vár középszerű kiállítással, de az ódon falak övezte területen a gyerekek kedvükre kijátszhatják magukat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!