várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

SZEPES

 

(szlovák: Spišský hrad, németül: Zipser Burg)

GPS: 48°59'58.5"N 20°46'02.7"E

48.999576, 20.767415

 

 

   Már messziről feltűnik Szapolyai János szülőhelye, ami nemcsak Szlovákia, hanem egész Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vára. Az erődítés alapjait a XII. század első felében rakták le, ám ez egy földrengés során elpusztult. Az újjáépített vár már nemcsak a természetnek, hanem a tatároknak is sikeresen ellenállt. A török hódoltság idején nem volt fontos katonai szerepe, főnemesi birtokközpontként működött. 1604-ben Bocskai hajdúi, majd 1644-ben I. Rákóczi György seregei is sikertelenül ostromolták az addigra elavult védművekkel rendelkező erősséget. 1702-ben a haditanács a lerombolásáról rendelkezett, ám erre a kuruc felkelés miatt nem került sor. A sors fintora, hogy pusztulását nem háború, henem a békeidőben pálinkát főző részeg katonák által okozott tűzvész okozta 1780-ban. 

   A főútról a Hrad táblánál balra, az út felvisz az ingyenes parkolóig. Ha Markusovce felől érkezünk, a várral szemben is van parkoló, de drága és sokat kell sétálni a kapuig.

 A parkolásért fizetni kell.

Nyitva,belépő: https://www.spisskyhrad.com/english/spis-castle/

  Csodálatos a vár középszerű kiállítással, de az ódon falak övezte területen a gyerekek kedvükre kijátszhatják magukat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!