várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZEPES

 

(szlovák: Spišský hrad, németül: Zipser Burg)

GPS: 48°59'58.5"N 20°46'02.7"E

48.999576, 20.767415

 

 

   Már messziről feltűnik Szapolyai János szülőhelye, ami nemcsak Szlovákia, hanem egész Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vára. Az erődítés alapjait a XII. század első felében rakták le, ám ez egy földrengés során elpusztult. Az újjáépített vár már nemcsak a természetnek, hanem a tatároknak is sikeresen ellenállt. A török hódoltság idején nem volt fontos katonai szerepe, főnemesi birtokközpontként működött. 1604-ben Bocskai hajdúi, majd 1644-ben I. Rákóczi György seregei is sikertelenül ostromolták az addigra elavult védművekkel rendelkező erősséget. 1702-ben a haditanács a lerombolásáról rendelkezett, ám erre a kuruc felkelés miatt nem került sor. A sors fintora, hogy pusztulását nem háború, henem a békeidőben pálinkát főző részeg katonák által okozott tűzvész okozta 1780-ban. 

   A főútról a Hrad táblánál balra, az út felvisz az ingyenes parkolóig. Ha Markusovce felől érkezünk, a várral szemben is van parkoló, de drága és sokat kell sétálni a kapuig.

 A parkolásért fizetni kell.

Nyitva,belépő: https://www.spisskyhrad.com/english/spis-castle/

  Csodálatos a vár középszerű kiállítással, de az ódon falak övezte területen a gyerekek kedvükre kijátszhatják magukat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj