várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZKLABINYAVÁRALJA

(szlovák: Sklabiňa)

GPS: 49°03'16.1"N 19°01'07.8"E

49.054477, 19.018831

   A XIII. századi várat a Balassák ősei emelték egy régi földvár helyén. A XIV. század elején Csák Máté elfoglalta és haláláig tulajdonolta. Ezek után királyi kézbe került, és Turóc vármegye ispáni székhelye lett. Ebben az időben erősítették meg tornyokkal a falait. 1410-től a Baliczky családé, majd Corvin János és Szapolyai János birtokolja. A mohácsi csata után I. Ferdinánd foglalta el, majd Révay Ferenc főispánnak adományozták. 1605 tavaszán Bocskai katonái felgyújtották és többé már nem épült újjá.  

   Szklabinyáról érkezve közvetlenül a település előtt, a baloldalon találjuk a várdombot. A romokhoz három úton is feljuthatunk:

1. Autóval balra, a tábla jelezte elég rossz minőségű és néhol meredek útra forduljunk. Gépjárművel egészen a kapuig hajthatunk.

2. A fent említett felhajtó után 100 méterre, a várdomb alatt található széles földútra letérve parkoljunk le. Innen a földúton sétálva kb. 25 perc könnyű gyaloglással érjük el a várat.

3. Autónkkal a várdomb utáni kereszteződésnél a buszmegállóval szemben parkoljunk. Visszafelé az utolsó ház mellett kitaposott ösvény vezet fel a dombra. A sok helyen gazos utacska a domb oldalán 20 perc alatt körbevisz a várhoz. Ez a leggyorsabb, de egyben a legmeredekebb is!

   A vár ingyenesen látogatható. Előtte kis múzeumot találunk. Szép kilátás hatalmas falak, minden megtalálható, amiért érdemes egy romot felkeresni!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj