várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZKLABINYAVÁRALJA

(szlovák: Sklabiňa)

GPS: 49°03'16.1"N 19°01'07.8"E

49.054477, 19.018831

   A XIII. századi várat a Balassák ősei emelték egy régi földvár helyén. A XIV. század elején Csák Máté elfoglalta és haláláig tulajdonolta. Ezek után királyi kézbe került, és Turóc vármegye ispáni székhelye lett. Ebben az időben erősítették meg tornyokkal a falait. 1410-től a Baliczky családé, majd Corvin János és Szapolyai János birtokolja. A mohácsi csata után I. Ferdinánd foglalta el, majd Révay Ferenc főispánnak adományozták. 1605 tavaszán Bocskai katonái felgyújtották és többé már nem épült újjá.  

   Szklabinyáról érkezve közvetlenül a település előtt, a baloldalon találjuk a várdombot. A romokhoz három úton is feljuthatunk:

1. Autóval balra, a tábla jelezte elég rossz minőségű és néhol meredek útra forduljunk. Gépjárművel egészen a kapuig hajthatunk.

2. A fent említett felhajtó után 100 méterre, a várdomb alatt található széles földútra letérve parkoljunk le. Innen a földúton sétálva kb. 25 perc könnyű gyaloglással érjük el a várat.

3. Autónkkal a várdomb utáni kereszteződésnél a buszmegállóval szemben parkoljunk. Visszafelé az utolsó ház mellett kitaposott ösvény vezet fel a dombra. A sok helyen gazos utacska a domb oldalán 20 perc alatt körbevisz a várhoz. Ez a leggyorsabb, de egyben a legmeredekebb is!

   A vár ingyenesen látogatható. Előtte kis múzeumot találunk. Szép kilátás hatalmas falak, minden megtalálható, amiért érdemes egy romot felkeresni!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?