várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SZKLABINYAVÁRALJA

(szlovák: Sklabiňa)

GPS: 49°03'16.1"N 19°01'07.8"E

49.054477, 19.018831

   A XIII. századi várat a Balassák ősei emelték egy régi földvár helyén. A XIV. század elején Csák Máté elfoglalta és haláláig tulajdonolta. Ezek után királyi kézbe került, és Turóc vármegye ispáni székhelye lett. Ebben az időben erősítették meg tornyokkal a falait. 1410-től a Baliczky családé, majd Corvin János és Szapolyai János birtokolja. A mohácsi csata után I. Ferdinánd foglalta el, majd Révay Ferenc főispánnak adományozták. 1605 tavaszán Bocskai katonái felgyújtották és többé már nem épült újjá.  

   Szklabinyáról érkezve közvetlenül a település előtt, a baloldalon találjuk a várdombot. A romokhoz három úton is feljuthatunk:

1. Autóval balra, a tábla jelezte elég rossz minőségű és néhol meredek útra forduljunk. Gépjárművel egészen a kapuig hajthatunk.

2. A fent említett felhajtó után 100 méterre, a várdomb alatt található széles földútra letérve parkoljunk le. Innen a földúton sétálva kb. 25 perc könnyű gyaloglással érjük el a várat.

3. Autónkkal a várdomb utáni kereszteződésnél a buszmegállóval szemben parkoljunk. Visszafelé az utolsó ház mellett kitaposott ösvény vezet fel a dombra. A sok helyen gazos utacska a domb oldalán 20 perc alatt körbevisz a várhoz. Ez a leggyorsabb, de egyben a legmeredekebb is!

   A vár ingyenesen látogatható. Előtte kis múzeumot találunk. Szép kilátás hatalmas falak, minden megtalálható, amiért érdemes egy romot felkeresni!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!