várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

SZKLABINYAVÁRALJA

(szlovák: Sklabiňa)

GPS: 49°03'16.1"N 19°01'07.8"E

49.054477, 19.018831

   A XIII. századi várat a Balassák ősei emelték egy régi földvár helyén. A XIV. század elején Csák Máté elfoglalta és haláláig tulajdonolta. Ezek után királyi kézbe került, és Turóc vármegye ispáni székhelye lett. Ebben az időben erősítették meg tornyokkal a falait. 1410-től a Baliczky családé, majd Corvin János és Szapolyai János birtokolja. A mohácsi csata után I. Ferdinánd foglalta el, majd Révay Ferenc főispánnak adományozták. 1605 tavaszán Bocskai katonái felgyújtották és többé már nem épült újjá.  

   Szklabinyáról érkezve közvetlenül a település előtt, a baloldalon találjuk a várdombot. A romokhoz három úton is feljuthatunk:

1. Autóval balra, a tábla jelezte elég rossz minőségű és néhol meredek útra forduljunk. Gépjárművel egészen a kapuig hajthatunk.

2. A fent említett felhajtó után 100 méterre, a várdomb alatt található széles földútra letérve parkoljunk le. Innen a földúton sétálva kb. 25 perc könnyű gyaloglással érjük el a várat.

3. Autónkkal a várdomb utáni kereszteződésnél a buszmegállóval szemben parkoljunk. Visszafelé az utolsó ház mellett kitaposott ösvény vezet fel a dombra. A sok helyen gazos utacska a domb oldalán 20 perc alatt körbevisz a várhoz. Ez a leggyorsabb, de egyben a legmeredekebb is!

   A vár ingyenesen látogatható. Előtte kis múzeumot találunk. Szép kilátás hatalmas falak, minden megtalálható, amiért érdemes egy romot felkeresni!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!