várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

HRUSSÓ

(szlovák: Hrušov)

GPS: 48°28'43.2"N 18°25'33.9"E

48.478657, 18.426077

   Csák Máté egykori várát a Szalka hegy 488 méter mags csúcsára építették a XIII. században. Egykor a Tribeč hegységen keresztül vezető kereskedelmi útvonal védelmére szolgált. A XIV. és XV. században gyakran cserélt gazdát. 1475 július 24.-én a hanyagul őrzött várba belopózva Szerdahelyi Mihály és emberi megölték az akkori várurat, feleségét és leánygyermekeit pedig meztelenre vetkőztetve elkergették. Ezután Mátyás visszaszerezte, és kamarásának adományozta. Végvári szerepe nem volt, ám 1708-ban a császár seregei mégis elpusztították, azóta hanyatlóban van.

   Kistapolcsány felől érkezve, a főúton hatalmas barna HRAD feliratú tábla jelzi a műutat. A letérőnél parkoljunk, majd 25 méter megtétele után tábla és kék jelzés mutatja, hol forduljunk jobbra az erdőbe. A kezdeti meredekebb kapaszkodó után, a tisztásra érve forduljunk jobbra (a tisztás kényelmesen is elérhető a hosszabb műúton). A sorompó mellett elhaladva a szekérúton haladva, immár kényelmes sétával 15 perc alatt érünk a várhoz. Az út lerövidíthető, ha a tisztástól a ház mellett vezető kitaposott ösvényen indulunk tovább.

   A vár elég romos, némi állagmegóvást folytatnak. Mindezek ellenére igazán szép és izgalmas látnivaló.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?