várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

HRUSSÓ

(szlovák: Hrušov)

GPS: 48°28'43.2"N 18°25'33.9"E

48.478657, 18.426077

   Csák Máté egykori várát a Szalka hegy 488 méter mags csúcsára építették a XIII. században. Egykor a Tribeč hegységen keresztül vezető kereskedelmi útvonal védelmére szolgált. A XIV. és XV. században gyakran cserélt gazdát. 1475 július 24.-én a hanyagul őrzött várba belopózva Szerdahelyi Mihály és emberi megölték az akkori várurat, feleségét és leánygyermekeit pedig meztelenre vetkőztetve elkergették. Ezután Mátyás visszaszerezte, és kamarásának adományozta. Végvári szerepe nem volt, ám 1708-ban a császár seregei mégis elpusztították, azóta hanyatlóban van.

   Kistapolcsány felől érkezve, a főúton hatalmas barna HRAD feliratú tábla jelzi a műutat. A letérőnél parkoljunk, majd 25 méter megtétele után tábla és kék jelzés mutatja, hol forduljunk jobbra az erdőbe. A kezdeti meredekebb kapaszkodó után, a tisztásra érve forduljunk jobbra (a tisztás kényelmesen is elérhető a hosszabb műúton). A sorompó mellett elhaladva a szekérúton haladva, immár kényelmes sétával 15 perc alatt érünk a várhoz. Az út lerövidíthető, ha a tisztástól a ház mellett vezető kitaposott ösvényen indulunk tovább.

   A vár elég romos, némi állagmegóvást folytatnak. Mindezek ellenére igazán szép és izgalmas látnivaló.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!