várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

HRUSSÓ

(szlovák: Hrušov)

GPS: 48°28'43.2"N 18°25'33.9"E

48.478657, 18.426077

   Csák Máté egykori várát a Szalka hegy 488 méter mags csúcsára építették a XIII. században. Egykor a Tribeč hegységen keresztül vezető kereskedelmi útvonal védelmére szolgált. A XIV. és XV. században gyakran cserélt gazdát. 1475 július 24.-én a hanyagul őrzött várba belopózva Szerdahelyi Mihály és emberi megölték az akkori várurat, feleségét és leánygyermekeit pedig meztelenre vetkőztetve elkergették. Ezután Mátyás visszaszerezte, és kamarásának adományozta. Végvári szerepe nem volt, ám 1708-ban a császár seregei mégis elpusztították, azóta hanyatlóban van.

   Kistapolcsány felől érkezve, a főúton hatalmas barna HRAD feliratú tábla jelzi a műutat. A letérőnél parkoljunk, majd 25 méter megtétele után tábla és kék jelzés mutatja, hol forduljunk jobbra az erdőbe. A kezdeti meredekebb kapaszkodó után, a tisztásra érve forduljunk jobbra (a tisztás kényelmesen is elérhető a hosszabb műúton). A sorompó mellett elhaladva a szekérúton haladva, immár kényelmes sétával 15 perc alatt érünk a várhoz. Az út lerövidíthető, ha a tisztástól a ház mellett vezető kitaposott ösvényen indulunk tovább.

   A vár elég romos, némi állagmegóvást folytatnak. Mindezek ellenére igazán szép és izgalmas látnivaló.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!