várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

HRUSSÓ

(szlovák: Hrušov)

GPS: 48°28'43.2"N 18°25'33.9"E

48.478657, 18.426077

   Csák Máté egykori várát a Szalka hegy 488 méter mags csúcsára építették a XIII. században. Egykor a Tribeč hegységen keresztül vezető kereskedelmi útvonal védelmére szolgált. A XIV. és XV. században gyakran cserélt gazdát. 1475 július 24.-én a hanyagul őrzött várba belopózva Szerdahelyi Mihály és emberi megölték az akkori várurat, feleségét és leánygyermekeit pedig meztelenre vetkőztetve elkergették. Ezután Mátyás visszaszerezte, és kamarásának adományozta. Végvári szerepe nem volt, ám 1708-ban a császár seregei mégis elpusztították, azóta hanyatlóban van.

   Kistapolcsány felől érkezve, a főúton hatalmas barna HRAD feliratú tábla jelzi a műutat. A letérőnél parkoljunk, majd 25 méter megtétele után tábla és kék jelzés mutatja, hol forduljunk jobbra az erdőbe. A kezdeti meredekebb kapaszkodó után, a tisztásra érve forduljunk jobbra (a tisztás kényelmesen is elérhető a hosszabb műúton). A sorompó mellett elhaladva a szekérúton haladva, immár kényelmes sétával 15 perc alatt érünk a várhoz. Az út lerövidíthető, ha a tisztástól a ház mellett vezető kitaposott ösvényen indulunk tovább.

   A vár elég romos, némi állagmegóvást folytatnak. Mindezek ellenére igazán szép és izgalmas látnivaló.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj