várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NAGYKAPUS

(román: Copşa Mare, német: Gross-Kopisch )

GPS: 46°07'59.6"N 24°32'58.8"E

46.133217, 24.549679

    Nagykapus első temploma a XIII. században épült. Először 1320-ban építették át, majd a XV. században kora gótikus stílusban átalakították. Klasszicista oltárát 1854-ben készítették, szószéke 1796-ból származik, orgonája 1800-ban épült. Az 1802. évi földrengés erősen megrongálta a templomot, helyreállítása 1830-ban fejeződött be. Erődítése a XVI. század első felében történt, ekkor terméskőből kör alaprajzú falat húztak köréje, valamint északi sarkán tornyot, délnyugati részén négyzetes alaprajzú védőbástyát építettek. A szentély is ekkor kapta meg a masszív támpilléreit. A délnyugati védőtornyát 1827-ben, a terménytárolókat ugyanezen század második felében bontották el. Utolsó restaurálása 1977-ben történt, várfalai 3-4 méter magasan állnak.

    Akár Berethalom, akár Váldhíd felől közelítjük meg a települést, a kis kegyhelynél lévő kereszteződésnél barna tábla jelzi a helyes irányt. A településen a táblát követve könnyen a dombon található templomhoz jutunk. A bejáratot nem a szemben lévő kiskapunál, hanem a szentély jobb oldalánál találjuk. A kulcsot nem kell keresni, őrzője a templom melléképületében lakik és ő adja a belépőjegyet is. Ha a kopogás nem segít, akkor nyugodtan kiabáljunk be. Nyitva naponta 10-18 óráig. Képeslap vásárolható.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints