várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

NAGYKAPUS

(román: Copşa Mare, német: Gross-Kopisch )

GPS: 46°07'59.6"N 24°32'58.8"E

46.133217, 24.549679

    Nagykapus első temploma a XIII. században épült. Először 1320-ban építették át, majd a XV. században kora gótikus stílusban átalakították. Klasszicista oltárát 1854-ben készítették, szószéke 1796-ból származik, orgonája 1800-ban épült. Az 1802. évi földrengés erősen megrongálta a templomot, helyreállítása 1830-ban fejeződött be. Erődítése a XVI. század első felében történt, ekkor terméskőből kör alaprajzú falat húztak köréje, valamint északi sarkán tornyot, délnyugati részén négyzetes alaprajzú védőbástyát építettek. A szentély is ekkor kapta meg a masszív támpilléreit. A délnyugati védőtornyát 1827-ben, a terménytárolókat ugyanezen század második felében bontották el. Utolsó restaurálása 1977-ben történt, várfalai 3-4 méter magasan állnak.

    Akár Berethalom, akár Váldhíd felől közelítjük meg a települést, a kis kegyhelynél lévő kereszteződésnél barna tábla jelzi a helyes irányt. A településen a táblát követve könnyen a dombon található templomhoz jutunk. A bejáratot nem a szemben lévő kiskapunál, hanem a szentély jobb oldalánál találjuk. A kulcsot nem kell keresni, őrzője a templom melléképületében lakik és ő adja a belépőjegyet is. Ha a kopogás nem segít, akkor nyugodtan kiabáljunk be. Nyitva naponta 10-18 óráig. Képeslap vásárolható.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!