várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NAGYKAPUS

(román: Copşa Mare, német: Gross-Kopisch )

GPS: 46°07'59.6"N 24°32'58.8"E

46.133217, 24.549679

    Nagykapus első temploma a XIII. században épült. Először 1320-ban építették át, majd a XV. században kora gótikus stílusban átalakították. Klasszicista oltárát 1854-ben készítették, szószéke 1796-ból származik, orgonája 1800-ban épült. Az 1802. évi földrengés erősen megrongálta a templomot, helyreállítása 1830-ban fejeződött be. Erődítése a XVI. század első felében történt, ekkor terméskőből kör alaprajzú falat húztak köréje, valamint északi sarkán tornyot, délnyugati részén négyzetes alaprajzú védőbástyát építettek. A szentély is ekkor kapta meg a masszív támpilléreit. A délnyugati védőtornyát 1827-ben, a terménytárolókat ugyanezen század második felében bontották el. Utolsó restaurálása 1977-ben történt, várfalai 3-4 méter magasan állnak.

    Akár Berethalom, akár Váldhíd felől közelítjük meg a települést, a kis kegyhelynél lévő kereszteződésnél barna tábla jelzi a helyes irányt. A településen a táblát követve könnyen a dombon található templomhoz jutunk. A bejáratot nem a szemben lévő kiskapunál, hanem a szentély jobb oldalánál találjuk. A kulcsot nem kell keresni, őrzője a templom melléképületében lakik és ő adja a belépőjegyet is. Ha a kopogás nem segít, akkor nyugodtan kiabáljunk be. Nyitva naponta 10-18 óráig. Képeslap vásárolható.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...