várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NAGYKAPUS

(román: Copşa Mare, német: Gross-Kopisch )

GPS: 46°07'59.6"N 24°32'58.8"E

46.133217, 24.549679

    Nagykapus első temploma a XIII. században épült. Először 1320-ban építették át, majd a XV. században kora gótikus stílusban átalakították. Klasszicista oltárát 1854-ben készítették, szószéke 1796-ból származik, orgonája 1800-ban épült. Az 1802. évi földrengés erősen megrongálta a templomot, helyreállítása 1830-ban fejeződött be. Erődítése a XVI. század első felében történt, ekkor terméskőből kör alaprajzú falat húztak köréje, valamint északi sarkán tornyot, délnyugati részén négyzetes alaprajzú védőbástyát építettek. A szentély is ekkor kapta meg a masszív támpilléreit. A délnyugati védőtornyát 1827-ben, a terménytárolókat ugyanezen század második felében bontották el. Utolsó restaurálása 1977-ben történt, várfalai 3-4 méter magasan állnak.

    Akár Berethalom, akár Váldhíd felől közelítjük meg a települést, a kis kegyhelynél lévő kereszteződésnél barna tábla jelzi a helyes irányt. A településen a táblát követve könnyen a dombon található templomhoz jutunk. A bejáratot nem a szemben lévő kiskapunál, hanem a szentély jobb oldalánál találjuk. A kulcsot nem kell keresni, őrzője a templom melléképületében lakik és ő adja a belépőjegyet is. Ha a kopogás nem segít, akkor nyugodtan kiabáljunk be. Nyitva naponta 10-18 óráig. Képeslap vásárolható.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought