várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

ARAD 

(román: Arad, német: Arad)

GPS: 46°10'16.2"N 21°19'55.6"E

46.171155, 21.332105

    Arad első Árpád-kori gerendavázas földvárát a tatárjárás során elpusztították a mongol seregek. 1552-1554 között a törökök palánkvárat emeltek, melyet Gyula elfoglalása után lerombolásra ítéltek. A vár végül megmaradt, de jelentéktelenségét mutatja, hogy csupán jelképes őrséget állomásoztattak benne. Szerepe Lippa lerombolásával értékelődött fel újra, az időközben megerősített vár pedig a XVII-XVIII. század fordulóján betagozódott a Maros-menti határőrvidék szervezetébe. A határőrvidék 1750-ben történt felszámolása után 1763-1783 között a Maros patkó alakú kanyarulatában, egy 90 hektáros területen építették fel Arad új várát Philipp Ferdinand Harsch tábornok tervei alapján. A csillag alakú, árokkal körülvett erősség hat kapuval rendelkezett és minden oldalát fülesbástyák védték. Oldalainak hossza meghaladja az 500 métert, teljes kerülete 3180 méter. Lövegállásaiban és kazamatáiban közel 300 löveget lehetett elhelyezni, külső védműveit sáncok vették körbe. Az Osztrák-Magyar Monarchia déli védelmi vonalának stratégiai központját a forradalmárok 9 hónapos ostroma után 1848. június 28-án adták fel a császáriak, majd a világosi fegyverletétel után orosz csapatok vonultak be a kapuján. 1849. október 6-án a vár előtti árokban végezték ki a szabadságharc 13 tábornokát. A szabadságharc leverése után a vár börtönként működött, egy darabig itt raboskodott a szarajevói merénylő Gavrilo Princip. Az I. világháborúban internálótábort alakítottak ki falai között, majd 1919. május 17-től a román hadsereg fennhatósága alatt állt. (1944-1958-ig szovjet csapatok állomáshelye volt.) Évente kétszer nyílt napok keretében volt csak látogatható, kizárólag román állampolgárok részére. 2015-ben az önkormányzat tulajdonába került, a hadseregnek 2018-ig kell elhagyni a várat.

    Arad belvárosából a Maros folyó hídján áthajtva jutunk el várhoz, mely egyelőre nem látogatható, egy része azonban körüljárható. A vértanúk terét a vártól 500 méterre délre, a körforgalomból jobbra kitérve a focipálya mögött találjuk (Piaţa 13 Martiri).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!    *****    Idén is rajongunk, és Te mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Mondd el a véleményedet!