várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ARAD 

(román: Arad, német: Arad)

GPS: 46°10'16.2"N 21°19'55.6"E

46.171155, 21.332105

    Arad első Árpád-kori gerendavázas földvárát a tatárjárás során elpusztították a mongol seregek. 1552-1554 között a törökök palánkvárat emeltek, melyet Gyula elfoglalása után lerombolásra ítéltek. A vár végül megmaradt, de jelentéktelenségét mutatja, hogy csupán jelképes őrséget állomásoztattak benne. Szerepe Lippa lerombolásával értékelődött fel újra, az időközben megerősített vár pedig a XVII-XVIII. század fordulóján betagozódott a Maros-menti határőrvidék szervezetébe. A határőrvidék 1750-ben történt felszámolása után 1763-1783 között a Maros patkó alakú kanyarulatában, egy 90 hektáros területen építették fel Arad új várát Philipp Ferdinand Harsch tábornok tervei alapján. A csillag alakú, árokkal körülvett erősség hat kapuval rendelkezett és minden oldalát fülesbástyák védték. Oldalainak hossza meghaladja az 500 métert, teljes kerülete 3180 méter. Lövegállásaiban és kazamatáiban közel 300 löveget lehetett elhelyezni, külső védműveit sáncok vették körbe. Az Osztrák-Magyar Monarchia déli védelmi vonalának stratégiai központját a forradalmárok 9 hónapos ostroma után 1848. június 28-án adták fel a császáriak, majd a világosi fegyverletétel után orosz csapatok vonultak be a kapuján. 1849. október 6-án a vár előtti árokban végezték ki a szabadságharc 13 tábornokát. A szabadságharc leverése után a vár börtönként működött, egy darabig itt raboskodott a szarajevói merénylő Gavrilo Princip. Az I. világháborúban internálótábort alakítottak ki falai között, majd 1919. május 17-től a román hadsereg fennhatósága alatt állt. (1944-1958-ig szovjet csapatok állomáshelye volt.) Évente kétszer nyílt napok keretében volt csak látogatható, kizárólag román állampolgárok részére. 2015-ben az önkormányzat tulajdonába került, a hadseregnek 2018-ig kell elhagyni a várat.

    Arad belvárosából a Maros folyó hídján áthajtva jutunk el várhoz, mely egyelőre nem látogatható, egy része azonban körüljárható. A vértanúk terét a vártól 500 méterre délre, a körforgalomból jobbra kitérve a focipálya mögött találjuk (Piaţa 13 Martiri).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...