várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ARAD 

(román: Arad, német: Arad)

GPS: 46°10'16.2"N 21°19'55.6"E

46.171155, 21.332105

    Arad első Árpád-kori gerendavázas földvárát a tatárjárás során elpusztították a mongol seregek. 1552-1554 között a törökök palánkvárat emeltek, melyet Gyula elfoglalása után lerombolásra ítéltek. A vár végül megmaradt, de jelentéktelenségét mutatja, hogy csupán jelképes őrséget állomásoztattak benne. Szerepe Lippa lerombolásával értékelődött fel újra, az időközben megerősített vár pedig a XVII-XVIII. század fordulóján betagozódott a Maros-menti határőrvidék szervezetébe. A határőrvidék 1750-ben történt felszámolása után 1763-1783 között a Maros patkó alakú kanyarulatában, egy 90 hektáros területen építették fel Arad új várát Philipp Ferdinand Harsch tábornok tervei alapján. A csillag alakú, árokkal körülvett erősség hat kapuval rendelkezett és minden oldalát fülesbástyák védték. Oldalainak hossza meghaladja az 500 métert, teljes kerülete 3180 méter. Lövegállásaiban és kazamatáiban közel 300 löveget lehetett elhelyezni, külső védműveit sáncok vették körbe. Az Osztrák-Magyar Monarchia déli védelmi vonalának stratégiai központját a forradalmárok 9 hónapos ostroma után 1848. június 28-án adták fel a császáriak, majd a világosi fegyverletétel után orosz csapatok vonultak be a kapuján. 1849. október 6-án a vár előtti árokban végezték ki a szabadságharc 13 tábornokát. A szabadságharc leverése után a vár börtönként működött, egy darabig itt raboskodott a szarajevói merénylő Gavrilo Princip. Az I. világháborúban internálótábort alakítottak ki falai között, majd 1919. május 17-től a román hadsereg fennhatósága alatt állt. (1944-1958-ig szovjet csapatok állomáshelye volt.) Évente kétszer nyílt napok keretében volt csak látogatható, kizárólag román állampolgárok részére. 2015-ben az önkormányzat tulajdonába került, a hadseregnek 2018-ig kell elhagyni a várat.

    Arad belvárosából a Maros folyó hídján áthajtva jutunk el várhoz, mely egyelőre nem látogatható, egy része azonban körüljárható. A vértanúk terét a vártól 500 méterre délre, a körforgalomból jobbra kitérve a focipálya mögött találjuk (Piaţa 13 Martiri).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!