várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

ARAD 

(román: Arad, német: Arad)

GPS: 46°10'16.2"N 21°19'55.6"E

46.171155, 21.332105

    Arad első Árpád-kori gerendavázas földvárát a tatárjárás során elpusztították a mongol seregek. 1552-1554 között a törökök palánkvárat emeltek, melyet Gyula elfoglalása után lerombolásra ítéltek. A vár végül megmaradt, de jelentéktelenségét mutatja, hogy csupán jelképes őrséget állomásoztattak benne. Szerepe Lippa lerombolásával értékelődött fel újra, az időközben megerősített vár pedig a XVII-XVIII. század fordulóján betagozódott a Maros-menti határőrvidék szervezetébe. A határőrvidék 1750-ben történt felszámolása után 1763-1783 között a Maros patkó alakú kanyarulatában, egy 90 hektáros területen építették fel Arad új várát Philipp Ferdinand Harsch tábornok tervei alapján. A csillag alakú, árokkal körülvett erősség hat kapuval rendelkezett és minden oldalát fülesbástyák védték. Oldalainak hossza meghaladja az 500 métert, teljes kerülete 3180 méter. Lövegállásaiban és kazamatáiban közel 300 löveget lehetett elhelyezni, külső védműveit sáncok vették körbe. Az Osztrák-Magyar Monarchia déli védelmi vonalának stratégiai központját a forradalmárok 9 hónapos ostroma után 1848. június 28-án adták fel a császáriak, majd a világosi fegyverletétel után orosz csapatok vonultak be a kapuján. 1849. október 6-án a vár előtti árokban végezték ki a szabadságharc 13 tábornokát. A szabadságharc leverése után a vár börtönként működött, egy darabig itt raboskodott a szarajevói merénylő Gavrilo Princip. Az I. világháborúban internálótábort alakítottak ki falai között, majd 1919. május 17-től a román hadsereg fennhatósága alatt állt. (1944-1958-ig szovjet csapatok állomáshelye volt.) Évente kétszer nyílt napok keretében volt csak látogatható, kizárólag román állampolgárok részére. 2015-ben az önkormányzat tulajdonába került, a hadseregnek 2018-ig kell elhagyni a várat.

    Arad belvárosából a Maros folyó hídján áthajtva jutunk el várhoz, mely egyelőre nem látogatható, egy része azonban körüljárható. A vértanúk terét a vártól 500 méterre délre, a körforgalomból jobbra kitérve a focipálya mögött találjuk (Piaţa 13 Martiri).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought