várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

BECKÓ

 

(szlovák: Beckov, német: Beckow)

GPS: 48°47'27.3"N 17°53'54.1"E

48.790925, 17.898348

 

    Egy 70 méter magas meredek mészkőszikla tetején áll Bolondóc várának romja, melynek első írásos említése 1205 után történt. Az 1241-es tatárjárás idején még sikeresen ellenállt a támadásnak, de a XIV. század elején már fejet hajtott Csák Máté serege előtt. Az 1321 után királyi tulajdonba kerülő várat Luxemburgi Zsigmond Stibor bárónak adományozta. A fénykorát élő vár Stibor halálával fiára, majd Stiborici Katalinra szállt. Bánffy Pál királyi lovászmester házasság révén jutott az erősséghez, ami innentől kezdve a Bánffy család tulajdonában állt. Bár a nagyobb hadi események rendre elkerülték, Bánffy Kristóf fiú örökös nélküli halálával mégis pusztulásnak indult. A Rákóczi szabadságharc bukása után elkerülte a lerombolást, de egy 1729-es tűzvész végleg megpecsételte a vár sorsát.   

   Csejte felől érkezve, a templom előtti kis trafiknál forduljunk jobbra. A vár jelölve van! Félútig felmehetünk autóval és egy kisebb beállóban, ingyenesen parkolhatunk. Kb. 3 db autó fér el, úgyhogy lehet nem lesz helyünk!

 Nyitva:

http://www.hrad-beckov.sk/info/otvaracie-hodiny/

Belépő:

http://www.hrad-beckov.sk/info/vstupne/

 Magyar leírást kérésre adnak. Egyénileg látogatható!

 Ha végeztünk a látogatással, a pénztártól az ellenkező irányba elsétálva, a dombról csodás a rálátása várra.

 

 

 

 

      

 

     

 

 

 

 

  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj