várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

BECKÓ

 

(szlovák: Beckov, német: Beckow)

GPS: 48°47'27.3"N 17°53'54.1"E

48.790925, 17.898348

 

    Egy 70 méter magas meredek mészkőszikla tetején áll Bolondóc várának romja, melynek első írásos említése 1205 után történt. Az 1241-es tatárjárás idején még sikeresen ellenállt a támadásnak, de a XIV. század elején már fejet hajtott Csák Máté serege előtt. Az 1321 után királyi tulajdonba kerülő várat Luxemburgi Zsigmond Stibor bárónak adományozta. A fénykorát élő vár Stibor halálával fiára, majd Stiborici Katalinra szállt. Bánffy Pál királyi lovászmester házasság révén jutott az erősséghez, ami innentől kezdve a Bánffy család tulajdonában állt. Bár a nagyobb hadi események rendre elkerülték, Bánffy Kristóf fiú örökös nélküli halálával mégis pusztulásnak indult. A Rákóczi szabadságharc bukása után elkerülte a lerombolást, de egy 1729-es tűzvész végleg megpecsételte a vár sorsát.   

   Csejte felől érkezve, a templom előtti kis trafiknál forduljunk jobbra. A vár jelölve van! Félútig felmehetünk autóval és egy kisebb beállóban, ingyenesen parkolhatunk. Kb. 3 db autó fér el, úgyhogy lehet nem lesz helyünk!

 Nyitva:

http://www.hrad-beckov.sk/info/otvaracie-hodiny/

Belépő:

http://www.hrad-beckov.sk/info/vstupne/

 Magyar leírást kérésre adnak. Egyénileg látogatható!

 Ha végeztünk a látogatással, a pénztártól az ellenkező irányba elsétálva, a dombról csodás a rálátása várra.

 

 

 

 

      

 

     

 

 

 

 

  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?