várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NEMESGOMBA

(szlovák: Hubice)

GPS: 48°05'51.2"N 17°23'52.0"E

48.097562, 17.397772

    Az 1899-ig Gomba nevet viselő település első kastélya a Gombay család nevéhez fűződik, ám erről mára nem maradt fent írás. Ma látható kastélyának elődjét egy tornyokkal megerősített erődfallal körülvett saroktornyos palotát az 1760-as években építette Szelepcsényi György érsek. A birtok a XIX. században Udvarnoky Lajos tulajdonába került, aki az erődfalat lebontva klasszicista kastéllyá építette át az erősséget. 20 hektáros parkja 1883-ban Rosenburg Károly kertész által nyerte el végleges formáját. Többszöri tulajdonosváltás után 1945-ben a kastélyt államosították és iskolát működtettek a falai között. Az épület 1980-tól üresen áll.

Kiskastély:

GPS: 48°05'49.7"N 17°23'49.4"E

48.097144, 17.397060    

     A parkban található ovális alaprajzú, neoklasszicista kiskastély egy istálló átépítésével jött létre a XIX. század végén. Ennek során az épületre emeletet húztak, és két oldalszárnyat építettek hozzá. Az épület az akkori tulajdonos Wiener-Welten család egy részének lakóhelye volt.

     Délről érkezve a településre, az Olda-t jelző tábla után a bal oldalon, közvetlenül az út mellett találjuk a kastélyokat. Parkolni az út mellett, vagy visszafordulva kb. 50 méterre a kaputól lehet – ingyenesen. A kastély kapuja lezárva, a bokroktól és a fáktól szinte semmi sem látható belőle. A kaputól balra a kerítés egy részen megdőlt, így egy szemétkupacon átgázolva be lehet jutni az épületekhez. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought