várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NEMESGOMBA

(szlovák: Hubice)

GPS: 48°05'51.2"N 17°23'52.0"E

48.097562, 17.397772

    Az 1899-ig Gomba nevet viselő település első kastélya a Gombay család nevéhez fűződik, ám erről mára nem maradt fent írás. Ma látható kastélyának elődjét egy tornyokkal megerősített erődfallal körülvett saroktornyos palotát az 1760-as években építette Szelepcsényi György érsek. A birtok a XIX. században Udvarnoky Lajos tulajdonába került, aki az erődfalat lebontva klasszicista kastéllyá építette át az erősséget. 20 hektáros parkja 1883-ban Rosenburg Károly kertész által nyerte el végleges formáját. Többszöri tulajdonosváltás után 1945-ben a kastélyt államosították és iskolát működtettek a falai között. Az épület 1980-tól üresen áll.

Kiskastély:

GPS: 48°05'49.7"N 17°23'49.4"E

48.097144, 17.397060    

     A parkban található ovális alaprajzú, neoklasszicista kiskastély egy istálló átépítésével jött létre a XIX. század végén. Ennek során az épületre emeletet húztak, és két oldalszárnyat építettek hozzá. Az épület az akkori tulajdonos Wiener-Welten család egy részének lakóhelye volt.

     Délről érkezve a településre, az Olda-t jelző tábla után a bal oldalon, közvetlenül az út mellett találjuk a kastélyokat. Parkolni az út mellett, vagy visszafordulva kb. 50 méterre a kaputól lehet – ingyenesen. A kastély kapuja lezárva, a bokroktól és a fáktól szinte semmi sem látható belőle. A kaputól balra a kerítés egy részen megdőlt, így egy szemétkupacon átgázolva be lehet jutni az épületekhez. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...