várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

BONYHA

(román: Bahnea, német: Bachnen, szász: Bahnen)

                   GPS: 46°22'43.1"N 24°29'01.1"E                      

46.378637, 24.483631

     A bonyhai uradalom a XV. század végén örökösödés révén került a Bánffy családtól a Bethlen család tulajdonába. A birtok reneszánsz stílusú kastélyát 1545-ben kezdte építeni Bethlen Farkas. A XVII. század végén Bethlen Elek átépítette az épületet, ekkor vizesárokkal körülvett kőfallal kerítették, melynek négy sarkán egy-egy nyolcszögű torony, valamint a déli oldalán zömök kaputorony helyezkedett el. Egy évszázaddal később újabb, immár barokk átépítés következett. A végső formáját a XIX. században nyerte el, amikor Bethlen Farkas a romantikus stílusban alakította át. Az államosítás után romlásnak indult kastély erődített falainak, saroktornyainak anyagát a környékbeliek széthordták, az épületbe pedig helyi intézmények költöztek be. 2006-ban Bethlen Fruzsina sikerrel perelte vissza a román államtól a kastélyt, majd a Református Egyházkerületnek ajándékozta.    

    Bonyhán kövessük a főút íveit, majd a jobb oldalon található iskola előtt a kis boltnál forduljunk jobbra. Parkolni a kastély előtti park szélén lehet. A romos épület nem látogatható, láthatóan hajléktalanok húzzák meg magukat a falai között.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought