várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

BONYHA

(román: Bahnea, német: Bachnen, szász: Bahnen)

                   GPS: 46°22'43.1"N 24°29'01.1"E                      

46.378637, 24.483631

     A bonyhai uradalom a XV. század végén örökösödés révén került a Bánffy családtól a Bethlen család tulajdonába. A birtok reneszánsz stílusú kastélyát 1545-ben kezdte építeni Bethlen Farkas. A XVII. század végén Bethlen Elek átépítette az épületet, ekkor vizesárokkal körülvett kőfallal kerítették, melynek négy sarkán egy-egy nyolcszögű torony, valamint a déli oldalán zömök kaputorony helyezkedett el. Egy évszázaddal később újabb, immár barokk átépítés következett. A végső formáját a XIX. században nyerte el, amikor Bethlen Farkas a romantikus stílusban alakította át. Az államosítás után romlásnak indult kastély erődített falainak, saroktornyainak anyagát a környékbeliek széthordták, az épületbe pedig helyi intézmények költöztek be. 2006-ban Bethlen Fruzsina sikerrel perelte vissza a román államtól a kastélyt, majd a Református Egyházkerületnek ajándékozta.    

    Bonyhán kövessük a főút íveit, majd a jobb oldalon található iskola előtt a kis boltnál forduljunk jobbra. Parkolni a kastély előtti park szélén lehet. A romos épület nem látogatható, láthatóan hajléktalanok húzzák meg magukat a falai között.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj