várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

FELSŐELEFÁNT

(szlovák: Horné Lefantovce, német: Oberelefant)

GPS: 48°25'26.7"N 18°09'57.8"E

48.424073, 18.166050

    A településen Elefánty Mihály földbirtokos 1369-ben megalapította a pálos rendházat, ami a rend egyik legfontosabb központja lett. A szerzeteseket itt olyan neves tudósok avatták be a bölcsészettudományok rejtelmeibe, mint Ányos Pál. Termeiben tanácskoztak a rend vezetői és a környék lakói, valamint itt íratták meg fontos szerződéseiket. 1774-ben miután II. József megszüntette a pálos rendet, a barátok kiköltöztek. Az új tulajdonosok még egy emeletet húztak az eredetileg gótikus épületre, és különböző célokra használták. 1836-ban Gyulai Ferenc táborszernagy  vásárolta meg, majd fogadott fia, Edelsheim-Gyulai Lipót barokk stílusú kúriává alakíttatta át. A jobb sorsra érdemes épület egykor tüdőszanatóriumként működött.

   Haladjunk végén a települést átszelő úton, egészen be az erdőbe. A fák között kanyargó, jó minőségű aszfaltút legvégén találjuk a hatalmas kastélyt. Az épület nem látogatható!

  GPS: 48°25'17.3"N 18°08'54.3"E

48.421457, 18.148417

     Az 1618-ban épült emeletes, négy saroktornyos épület a Jezerniczky később a Charada család tulajdona volt.

   A fent említet kastélyhoz vezető út jobb oldalán, egy parkban találjuk a lezárt, nem látogatható épületet.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought