várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

FELSŐELEFÁNT

(szlovák: Horné Lefantovce, német: Oberelefant)

GPS: 48°25'26.7"N 18°09'57.8"E

48.424073, 18.166050

    A településen Elefánty Mihály földbirtokos 1369-ben megalapította a pálos rendházat, ami a rend egyik legfontosabb központja lett. A szerzeteseket itt olyan neves tudósok avatták be a bölcsészettudományok rejtelmeibe, mint Ányos Pál. Termeiben tanácskoztak a rend vezetői és a környék lakói, valamint itt íratták meg fontos szerződéseiket. 1774-ben miután II. József megszüntette a pálos rendet, a barátok kiköltöztek. Az új tulajdonosok még egy emeletet húztak az eredetileg gótikus épületre, és különböző célokra használták. 1836-ban Gyulai Ferenc táborszernagy  vásárolta meg, majd fogadott fia, Edelsheim-Gyulai Lipót barokk stílusú kúriává alakíttatta át. A jobb sorsra érdemes épület egykor tüdőszanatóriumként működött.

   Haladjunk végén a települést átszelő úton, egészen be az erdőbe. A fák között kanyargó, jó minőségű aszfaltút legvégén találjuk a hatalmas kastélyt. Az épület nem látogatható!

  GPS: 48°25'17.3"N 18°08'54.3"E

48.421457, 18.148417

     Az 1618-ban épült emeletes, négy saroktornyos épület a Jezerniczky később a Charada család tulajdona volt.

   A fent említet kastélyhoz vezető út jobb oldalán, egy parkban találjuk a lezárt, nem látogatható épületet.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj