várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

FELSŐELEFÁNT

(szlovák: Horné Lefantovce, német: Oberelefant)

GPS: 48°25'26.7"N 18°09'57.8"E

48.424073, 18.166050

    A településen Elefánty Mihály földbirtokos 1369-ben megalapította a pálos rendházat, ami a rend egyik legfontosabb központja lett. A szerzeteseket itt olyan neves tudósok avatták be a bölcsészettudományok rejtelmeibe, mint Ányos Pál. Termeiben tanácskoztak a rend vezetői és a környék lakói, valamint itt íratták meg fontos szerződéseiket. 1774-ben miután II. József megszüntette a pálos rendet, a barátok kiköltöztek. Az új tulajdonosok még egy emeletet húztak az eredetileg gótikus épületre, és különböző célokra használták. 1836-ban Gyulai Ferenc táborszernagy  vásárolta meg, majd fogadott fia, Edelsheim-Gyulai Lipót barokk stílusú kúriává alakíttatta át. A jobb sorsra érdemes épület egykor tüdőszanatóriumként működött.

   Haladjunk végén a települést átszelő úton, egészen be az erdőbe. A fák között kanyargó, jó minőségű aszfaltút legvégén találjuk a hatalmas kastélyt. Az épület nem látogatható!

  GPS: 48°25'17.3"N 18°08'54.3"E

48.421457, 18.148417

     Az 1618-ban épült emeletes, négy saroktornyos épület a Jezerniczky később a Charada család tulajdona volt.

   A fent említet kastélyhoz vezető út jobb oldalán, egy parkban találjuk a lezárt, nem látogatható épületet.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!