várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

 

KORLÁTKŐ

 

(szlovák: Cerová)

GPS: 48°34'30.9"N 17°23'08.9"E

48.575245, 17.385811  

 

     Az első említése a XIV. századból ismert, amikor Csák Máté fegyveresei sikertelenül ostromolták. A következő évtizedekben a pozsonyi királyi ispánsághoz tartozott és a Csehország – Nagyszombat útvonal ellenőrzését látta el. 1386-ban Luxemburgi Zsigmond királyé, aki 1394-ben a lengyel Stibor pozsonyi ispánnak adományozta. 1414-ben a Kamara kezelésébe jutott, majd Újlaki Miklós erdélyi vajda szerezte meg. 1443 előtt cseh husziták foglalták el, akiktől 3 év múlva Bucsányi Osvát váltotta ki. Később az Apponyiak birtoka, akik XVI. század folyamán megerősítették. Korlátkő elkerülte a felrobbantási parancsot, sorsát a környező lakosság építőanyagigénye pecsélte meg.

    Rozbeny község meredek utcáján az elágazásnál forduljunk balra. Ez az út egészen az erdő széli faházhoz vezet. Parkolni itt tudunk, bár a gazda jobban szereti, ha kicsit távolabb állunk meg. Az erdőbe egyenesen bevezető útra ne menjünk be bármennyire csalogató, mert az nem a várhoz, hanem a hegyről le a faluba visz!!! Az erdő előtt menjünk jobbra, kb. 50 méterre lesz a várhoz bevezető út. A fán kék romjelzés van. Innen már pár perc és az egykori kapuhoz jutunk. Teljesen rom, a növényzet benőtte. Óvatosan mozogjunk!

 

 

 

  

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...