várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NYITRA

 

(szlovák: Nitra, német: Neutra)

GPS: 48°19'06.0"N 18°05'12.5"E

48.318331, 18.086811

  

    A 900-as évben egy új, fa-föld szerkezetű várat emeltek az addig lakatlan, Nyitra folyó fölé magasodó hegycsúcson. A földvárban mohamedán kálizok éltek, akik vámos és határvédő feladatokat láttak el. 1042-ben a nyitrai ispánsági várat III. Henrik német-római császár fegyveresei égették fel. 1108 körül kőfalakkal kerített erődítménnyé épíették át. Az erős várat az őrség megvédte a tatárok támadásával szemben. Az 1270-es években II. Ottokár cseh király seregei többször is ostromolták. A XIV. század elején Csák Máté parancsára elfoglalták. 1440-ben a huszitáké, uralmuk 1462-ben ért véget. 1582-ben kezdődött meg Nyitra püspökvárának átépítése és 1588-ig tartott. 1605-ben Bocskai István hajdúi, 1620-ban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem foglalta el. 1663 októberében a királyi helyőrség ágyúlövés nélkül adta át a törököknek. A következő év májusában, a Souches tábornagy vezette császári sereg visszafoglalta Nyitrát. Mint püspöki lakhely elkerülte a magyar várakra vonatkozó felrobbantási parancsot.

    A főútról a városba betérve, a közlekedési lámpa után a templomnál jobbra forduljunk. A főtéren, fizetős parkolóban hagyhatjuk autónkat. Onnan 10 perc könnyed séta. Ha van kedvünk sétálni, kicsit távolabb több helyen is ingyenesen parkolhatunk. Sajnos későn érkeztünk így már nem lehetett bemenni.

                           

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj