várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
 

NYITRA

 

(szlovák: Nitra, német: Neutra)

GPS: 48°19'06.0"N 18°05'12.5"E

48.318331, 18.086811

  

    A 900-as évben egy új, fa-föld szerkezetű várat emeltek az addig lakatlan, Nyitra folyó fölé magasodó hegycsúcson. A földvárban mohamedán kálizok éltek, akik vámos és határvédő feladatokat láttak el. 1042-ben a nyitrai ispánsági várat III. Henrik német-római császár fegyveresei égették fel. 1108 körül kőfalakkal kerített erődítménnyé épíették át. Az erős várat az őrség megvédte a tatárok támadásával szemben. Az 1270-es években II. Ottokár cseh király seregei többször is ostromolták. A XIV. század elején Csák Máté parancsára elfoglalták. 1440-ben a huszitáké, uralmuk 1462-ben ért véget. 1582-ben kezdődött meg Nyitra püspökvárának átépítése és 1588-ig tartott. 1605-ben Bocskai István hajdúi, 1620-ban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem foglalta el. 1663 októberében a királyi helyőrség ágyúlövés nélkül adta át a törököknek. A következő év májusában, a Souches tábornagy vezette császári sereg visszafoglalta Nyitrát. Mint püspöki lakhely elkerülte a magyar várakra vonatkozó felrobbantási parancsot.

    A főútról a városba betérve, a közlekedési lámpa után a templomnál jobbra forduljunk. A főtéren, fizetős parkolóban hagyhatjuk autónkat. Onnan 10 perc könnyed séta. Ha van kedvünk sétálni, kicsit távolabb több helyen is ingyenesen parkolhatunk. Sajnos későn érkeztünk így már nem lehetett bemenni.

                           

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG // Lanawin — FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!    *****    Idén is rajongunk, és Te mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Mondd el a véleményedet!