várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NYITRA

 

(szlovák: Nitra, német: Neutra)

GPS: 48°19'06.0"N 18°05'12.5"E

48.318331, 18.086811

  

    A 900-as évben egy új, fa-föld szerkezetű várat emeltek az addig lakatlan, Nyitra folyó fölé magasodó hegycsúcson. A földvárban mohamedán kálizok éltek, akik vámos és határvédő feladatokat láttak el. 1042-ben a nyitrai ispánsági várat III. Henrik német-római császár fegyveresei égették fel. 1108 körül kőfalakkal kerített erődítménnyé épíették át. Az erős várat az őrség megvédte a tatárok támadásával szemben. Az 1270-es években II. Ottokár cseh király seregei többször is ostromolták. A XIV. század elején Csák Máté parancsára elfoglalták. 1440-ben a huszitáké, uralmuk 1462-ben ért véget. 1582-ben kezdődött meg Nyitra püspökvárának átépítése és 1588-ig tartott. 1605-ben Bocskai István hajdúi, 1620-ban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem foglalta el. 1663 októberében a királyi helyőrség ágyúlövés nélkül adta át a törököknek. A következő év májusában, a Souches tábornagy vezette császári sereg visszafoglalta Nyitrát. Mint püspöki lakhely elkerülte a magyar várakra vonatkozó felrobbantási parancsot.

    A főútról a városba betérve, a közlekedési lámpa után a templomnál jobbra forduljunk. A főtéren, fizetős parkolóban hagyhatjuk autónkat. Onnan 10 perc könnyed séta. Ha van kedvünk sétálni, kicsit távolabb több helyen is ingyenesen parkolhatunk. Sajnos későn érkeztünk így már nem lehetett bemenni.

                           

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought