várak útján
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

NYITRA

 

(szlovák: Nitra, német: Neutra)

GPS: 48°19'06.0"N 18°05'12.5"E

48.318331, 18.086811

  

    A 900-as évben egy új, fa-föld szerkezetű várat emeltek az addig lakatlan, Nyitra folyó fölé magasodó hegycsúcson. A földvárban mohamedán kálizok éltek, akik vámos és határvédő feladatokat láttak el. 1042-ben a nyitrai ispánsági várat III. Henrik német-római császár fegyveresei égették fel. 1108 körül kőfalakkal kerített erődítménnyé épíették át. Az erős várat az őrség megvédte a tatárok támadásával szemben. Az 1270-es években II. Ottokár cseh király seregei többször is ostromolták. A XIV. század elején Csák Máté parancsára elfoglalták. 1440-ben a huszitáké, uralmuk 1462-ben ért véget. 1582-ben kezdődött meg Nyitra püspökvárának átépítése és 1588-ig tartott. 1605-ben Bocskai István hajdúi, 1620-ban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem foglalta el. 1663 októberében a királyi helyőrség ágyúlövés nélkül adta át a törököknek. A következő év májusában, a Souches tábornagy vezette császári sereg visszafoglalta Nyitrát. Mint püspöki lakhely elkerülte a magyar várakra vonatkozó felrobbantási parancsot.

    A főútról a városba betérve, a közlekedési lámpa után a templomnál jobbra forduljunk. A főtéren, fizetős parkolóban hagyhatjuk autónkat. Onnan 10 perc könnyed séta. Ha van kedvünk sétálni, kicsit távolabb több helyen is ingyenesen parkolhatunk. Sajnos későn érkeztünk így már nem lehetett bemenni.

                           

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...    *****    Giga akciókkal, promóciókkal vár a Faberlic cég. Ismét Magyarországon is lehet csatlakozni, Magyar katalógus már van!    *****    20-25 oldalas születési horoszkóp,3 év ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval,diplomás asztrológustól. Kattints    *****    Nagyon részletes személyiség és sors analízis, diplomás asztrológustól,3 év ajándék elõrejelzéssel.Részletek az oldalon!